Jocul murdar al Moscovei se extinde. Biserica Ortodoxă a devenit o țintă

Sursa: pixabay

Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, s-a întors pe 7 noiembrie la Istanbul, după o vizită de șaisprezece zile în Statele Unite. Bartolomeu este liderul spiritual a aproape 300 de milioane de creștini ortodocși răsăriteni din întreaga lume și primul dintre liderii bisericii ortodoxe. În timpul călătoriei sale, Bartolomeu a primit un doctorat onorific la Universitatea Notre Dame și s-a întâlnit cu președintele SUA, Joe Biden, la Casa Albă.

Atacul Rusiei asupra Patriarhiei

Totuși, călătoria nu a fost lipsită de necazuri. Patriarhul în vârstă de șaptezeci și unu de ani a ajuns în spital de două ori. Întâlnirile sale cu înalți oficiali americani l-au făcut o țintă a campaniilor de dezinformare ale Kremlinului. Site-urile web pro-ruse au susținut că patriarhul a insultat alți ierarhi ortodocși și că a făcut echipă cu Departamentul de Stat al SUA pentru a „invada teritoriul Bisericii Ucrainene”.

Asemenea acuzații sunt categoric false, la fel ca și campaniile anterioare de calomnie ale Moscovei împotriva lui Bartolomeu. La scurt timp după tentativa eșuată de lovitură de stat din Turcia, din 2016, Rusia l-a etichetat, în mod fals, pe Arthur Hughes, fostul ambasador al SUA în Yemen, drept autorul care l-a implicat pe Bartolomeu, alături de CIA, ca arhitect al loviturii de stat.

Patriarhia Ecumenica, cu sediul la Istanbul din secolul al IV-lea, are o greutate geopolitică. Având în vedere că majoritatea creștinilor ortodocși trăiesc în fostele țări ale Cortinei de Fier, dintre care multe s-au alăturat sau ar dori să se alăture NATO pentru a scăpa de dominația Kremlinului, jurnaliștii de limbă rusă susțin că Patriarhul Ecumenic este un mandatar al americanilor și intereselor NATO.

De asemenea, Rusia a susținut în ultimul deceniu că propria sa Patriarhie ar trebui să fie biserica-mamă a creștinilor ortodocși în loc de Patriarhia Ecumenica. Biserica rusă și-a intensificat atacurile atunci când Bartolomeu a fost de acord, în 2019, să permită ucrainenilor să-și formeze propria biserică separată de Patriarhia Moscovei. Mișcarea a făcut Moscova să rupă comuniunea cu Patriarhia Ecumenică, rupând efectiv legăturile.

Partide sponsorizate de Moscova

Patriarhia Ecumenică a reușit să continue, în ciuda încercărilor Rusiei de a submina instituția. Imixtiunea Moscovei în lumea ortodoxă nu se limitează la atacurile asupra sediului Patriarhiei Ecumenice din Istanbul, cum ar fi o încercare, de mai mulți ani, a hackerilor ruși de a fura e-mailurile consilierilor seniori ai lui Bartolomeu.

De la intervenția sa în Războiul Civil din Siria din 2015, Moscova s-a prezentat ca un protector al minorității creștin-ortodoxe din Orientul Mijlociu, acuzând Patriarhia Ecumenică că se află în mâinile CIA. În Liban, în ultimul deceniu, Rusia a sponsorizat partidul pro-ortodox Levant, acum dispărut, și a deschis un centru cultural în 2018 în Muntele Liban, predominant creștin.

Împotriva atacului Rusiei asupra Patriarhiei Ecumenice, care include presiunea coordonată a lui Putin și Erdogan asupra unei instituții pe care o consideră că reprezintă o amenințare pentru proiectele lor, necesită elaborarea și implementarea unei strategii transatlantice. Un început bun pentru Statele Unite și Uniunea Europeană ar presupune impunerea de sancțiuni împotriva regimurilor autoritare care încalcă libertățile religioase și drepturile minorităților.