Jocul de-a războiul i-a speriat pe americani

Jocul de-a războiul i-a speriat pe americani

SUA nu vor putea evita un conflict regional în cazul unui atac israelian asupra centralelor nucleare iraniene, potrivit unui scenariu gândit de Pentagon.

O simulare făcută de armata americană la începutul acestei luni, prin care Pentagonul a încercat să aprecieze efectele unui atac lansat de Israel asupra Iranului, i-a pus pe gânduri pe strategii militari de la Washington.

Un raid aerian israelian ar declanşa un război regional în care ar fi atrase, cel mai probabil, şi Statele Unite şi care se va solda cu pierderi semnificative în rândul trupelor americane staţionate în Golful Persic, potrivit concluziilor simulării desfăşurate de-a lungul a două săptămâni. Platformă pentru sceptici

Deşi oficialii de la Wa­shing­ton susţin că nu acestea sunt singurele ipoteze de lucru în cazul unui război cu Iranul, concluziile respective vor da apă la moară celor care se opun vehement intrării Statelor Unite într-un conflict al statului evreu cu regimul de la Teheran, dezvăluie ziarul "New York Times".

Ne puteți urmări și pe Google News

Simularea a pornit de la premisa că, în cazul în care aviaţia israeliană va bombarda instalaţiile nucleare iraniene, regimul islamic va replica şi va ataca navele americane de război din Golful Persic. Numai un singur astfel de atac asupra unui vas militar s-ar putea solda cu circa 200 de morţi în rândul soldaţilor americani, caz în care SUA vor fi nevoite să intre în război şi să atace obiectivele militare şi nucleare iraniene.

Motivul pentru care Republica Islamică ar replica atacând ţinte militare americane este convingerea regimului de la Teheran că SUA vor fi complice la orice agresiune comisă asupra sa de Israel. Pentru a întări concluziile simulării, dar şi opoziţia faţă de război în cercurile de la Washington, ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem iranian, a ame­ninţat ieri cu o ripostă dură la orice atac venit din partea Israelului sau SUA. Citiţi şi:

  • Șeful Pentagonului: SUA vor ajuta Israelul să își mențină ”superioritatea militară”
  • Oficiali din Pentagon: Americanii au un plan militar împotriva Iranului