J.K. Rowling, cel mai bine plătit scriitor

J.K. Rowling, cel mai bine plătit scriitor

Creatoarea lui Harry Potter, britanica J.K. Rowling (43 de ani), este cel mai bine plătit scriitor din lume, după ce anul trecut a câştigat nu mai puţin de 3,5 milioane de euro pe săptă mână, arată un clasament al revistei americane "Forbes".

În doar zece ani (primul volum din serie, „Harry Potter şi Piatra Filosofală“, a apărut în 1998) autoarea a vândut 375 de milioane de cărţi şi a adunat o avere estimată la peste 710 milioane de euro. Numai în 2007, Rowling a avut venituri de peste 202 milioane de euro, mai mult decât următorii nouă ocupanţi ai topului la un loc.

O parte consistentă a averii sale e asigurată de franciza Harry Potter, care a strâns în boxoffice- ul internaţional circa 2,5 miliarde de euro. Rowling e urmată în top de James Patterson („Casa de pe plajă“, „A 2-a şansă“), cu venituri de 32,9 milioane de euro.   Bronzul îi revine „regelui horrorului“, Stephen King, care a încasat 30,4 milioane de euro într-un an. Stau bine pe poziţii şi Tom Clancy (22,8 milioane de euro), Danielle Steel (20,2 milioane de euro) şi John Grisham (16,4 milioane de euro), autorul bestsellerurilor „Nevinovatul“ sau „Ultimul jurat“. Pentru acest clasament, au fost luate în considerare veniturile încasate între 1 iunie 2007 şi 1 iunie 2008.

Ne puteți urmări și pe Google News