Persoanele sărace vor merge la psiholog, vor primi haine și obiecte de igienă personală și vor învăța să fie părinți, în cadrul unui amplu program de combatere a sărăciei demarat de autoritățile din Jibou, cu sprijinul Fondului Social European.
Așa numitele pungi de sărăcie din Nord-Vestul României, care s-au mărit constant pe măsură ce foștii coloși industriali din perioada comunistă s-au închis, reprezintă o problemă cu care puțini au curajul să se confrunte. Jiboul - un oraș sărac și parcă uitat în pustiu, ocolit deopotrivă de drumurile europene și de cele naționale -, și-a propus să fie prima localitate din România care va schimba radical viața celor care trăiesc în sărăcie extremă, oameni care stau în case dărăpănate, fără locuri de muncă, educație sau acces la servicii medicale. Și fără perspective. Cei mai norocoși și-au găsit de lucru la platforma industrială din Zalău, născută din "cenuşa" fabricilor din perioada de dinainte de 1989.
Fosta Uzină de Anvelope Zalău este astăzi parte a companiei producătoare de anvelope Michelin, iar fosta Întreprindere de Țevi s-a "metamorfozat" în Silcotub, parte a companiei Tenaris. Alții muncesc în industria lemnului, la punctul de lucru deschis în regiune de Aramis. Se mai ivesc, când și când, mici afaceri, dar aceasta rămâne, totuși, la voia întâmplării. Unul dintre cetatenii de etnie roma din cartier, de pildă, a deschis un coafor și a angajat câțiva, altul le-a mai dat de lucru la o brutărie cu pâine bună, așa cum facea cândva bunica. Nu sunt mulți, însă, cei care au acest noroc. Cei mai mulți stau pe drum. Mulți dintre ei cerșesc, mai mereu de la aceiasi oameni, în fața faimoasei grădinii botanice din centrul orasului.
“Demarăm un program care le va schimba radical viețile. Pentru că schimbăm obișnuințele întregii familii: parintii își găsesc un loc de muncă și îl păstrează, învață să fie părinți, copiii merg la școală, au mâncare, haine, rechizite, își fac temele, recuperează unde cazul și învață lucruri noi despre ei înșiși. Renovăm și 50 de case! Iar 30 dintre ei vor deschide afaceri și vor da de muncă și altora în comunitate. Și asta totul ghidat și sprijinit de specialiști“, spune Silvia Pașca-Pustai, manager general al acestui proiect.
Echipe de intervenție trans-disciplinare, asistență medicală, bani pentru școlarizarea copiilor, pentru renovarea caselor sau pentru finanțarea inițiativelor antreprenoriale – măsurile incluse în acest program transofrmă orașul Jibou în prima localitate din România care va monitoriza evoluția cetățenilor aflați în situații critice, oferindu-le asistență pas cu pas până la reintegrarea socială. De asemeni, oamenii din comunitățile lovite de sărăcie extremă vor învăța să se poarte și cum să-și păstreze un loc de muncă, vor încerca să gândească planuri de afaceri sau să-și îmbogățească aptitudinile, pentru a-și găsi un loc de muncă. Copiii vor primi haine și câte o masă caldă pe zi, vor merge în excursii și își vor face temele în programe de tip afterschool.
Acest program special presupune: câte 25.000 de euro pentru afaceri, 1.500 de lei pentru școlarizarea copiilor și bani pentru renovarea caselor