Jerry Brown, pentru a treia oară guvernator al Californiei

Jerry Brown, pentru a treia oară guvernator al Californiei

Democratul Jerry Brown a devenit luni cel de-al 39-lea guvernator al statului California, succedându-i republicanului Arnold Schwarzenegger care a ocupat două mandate consecutive în această funcţie.

O lege adoptată în 1990, la nivelul statului, interzice unui politician să deţină mai mult de două mandate de guvernator, limita vizându- i însă doar pe cei în funcţie după anul respectiv.

Brown a mai ocupat înalta funcţie în două mandate succesive, în perioada 1975-1983, fiind cel de-al doilea guvernator din istoria statului american care preia pentru a treia oară acest post. El a mai deţinut, între 1999 şi 2007, două mandate succesive de primar al oraşului californian Oakland. Dacă îşi va duce la bun sfârşit cel de-al treilea mandat, democratul, care până luni a ocupat funcţia de procuror-general al statului, va deveni cel mai longeviv guvernator californian. El a învins-o în cursa electorală din noiembrie pe republicana Meg Whitman, fost preşedinte al companiei eBay.

Omul austerităţii

Ne puteți urmări și pe Google News

Brown a preluat conducerea Californiei, cel mai bogat şi populat stat american, într-un moment delicat pentru economia locală. Rata şomajului oscilează între 12 şi 13 la sută, faţă de mai puţin de 10 la sută cât este la nivel naţional. Tot aici, numărul de proprietari executaţi silit din cauza datoriilor la bănci este printre cele mai mari din ţară.

"Acum trebuie să muncim împreună cu realism, încredere şi loialitate. Proiectul de buget pe care-l voi prezenta săptămâna viitoare va fi unul dureros. Va fi un buget dificil, pentru vremuri dificile. Dar, la vârsta mea, nu am venit aici pentru a-mi pierde timpul sau a nega realitatea", a declarat Brown, la ceremonia de învestire.

Presa locală a subliniat că, spre deosebire de ceremonia organizată la debutul celui de-al doilea mandat al lui Schwarzenegger, pentru care s-au cheltuit două milioane de dolari, cea de luni a costat doar 100.000 de dolari.