Jeleurile, bombă pentru sănătatea copiilor!

Jumătate din ele sunt colorate cu vopsea scoasă din gândaci, au peste șapte lingurițe de zahăr la suta de grame și conțin E-uri unul mai „sănătos” ca altul

Preferate de majoritatea copiilor, jeleurile sunt, însă, un adevărat pericol pentru sănătatea lor. Într- un studiu realizat de Asociația Pro Consumatori România (APC) pe 44 de sortimente achiziționate din cele mai mari lanțuri comerciale din țara noastră, s-a constatat că cele mai multe dintre ele depăşesc limita legală de zahăr şi conţin o serie primejdioasă de aditivi. Asta constați doar dacă citești eticheta!

Colorate cu... gândaci

Jumătate din produsele analizate sunt colorate cu roșu coșenilă, o substanță obținută dintr-o specie de gândaci. De asemenea, nouă din zece tipuri jeleuri conţin acid citric – care distruge smalțul dentar!

La unul din patru jeleuri s-a descoperit albastru briliant, în timp ce trei din patru conţin proteină animală.

Dincolo de culoarea jeleurilor, aromele folosite sunt în proporție de 91% artificiale. Drept urmare, consumatorii pot avea diferite probleme de sănătate: de la obezitate, la modificări de metabolism, reacții alergice sau chiar tulburări de respirație.

La toate produsele analizate de specialiștii APC, cantitatea de zaharuri declarată de către producători depăşeşte cantitatea de 15 grame zahăr per 100 grame de produs, încălcânduse astfel recomandarea din Ordinul nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor.

Au și de 6 ori mai mult zahăr

Ce înseamnă asta de fapt? Practic, în jeleuri cantitatea de zahăr variază între 43 de grame zahăr și 85 de grame zahăr la 100 grame produs. Adică de 3 până la 6 ori mai mult zahăr decât e recomandat să consumi.

Conținutul ridicat de zahăr din acest tip de produs explică și valoarea energetică ridicată; aceasta variază între 307,4 kcal și 382,5 kcal. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca cel mult 10% din aportul zilnic de energie pentru adulți și copii să provină din zaharuri libere, ceea ce înseamnă aproximativ 25 de grame de zahăr pe zi. Oricum ai lua-o, tot e prea mult zahăr într-o pungă de jeleuri.

E-uri periculoase din tentațiile dulci

Jeleurile conțin și aditivi pentru gust, miros, culoare sau îngroșare. Printre ei se numără:

E 110 - sunset yellow - colorant portocaliu care poate produce urticarie, rinită, reacții anafilactice, modificări cromozomiale, dureri abdominale, indigestie, hiperactivitate. A fost interzis în Norvegia și Finlanda.

E 441 - gelatina - se obține din piele de porc, de bovine și din oase de bovine. Acest aditiv poate da reacții alergice.

E 133 - albastru briliant - un colorant albastru care poate provoca alergii la persoanele cu astm moderat.

E 330 – acid citric - poate provoca dureri abdominale și poate ataca smalțul dinților. Nu este recomandat în alimentația copiilor.

E 420 – sorbitol - îndulcitor artificial care poate cauza tulburări gastrice și flatulență. De asemenea, periculos pentru copii.