În ultima vreme, se observă o creștere îngrijorătoare a unui trend printre elevi, și anume consumul de jeleuri și gumă de mestecat cu conținut de droguri. Aceste produse sunt tot mai des utilizate ca modalități de administrare a substanțelor narcotice în rândul tinerilor, constituind o amenințare serioasă pentru sănătatea lor și pentru mediul școlar.
Trendurile îngrijorătoare în rândul elevilor includ, printre altele, consumul jeleurilor și gumelor de mestecat care conțin droguri. Aceste practici prezintă riscuri serioase pentru sănătatea elevilor și necesită o atenție sporită din partea părinților și a sistemului educațional.
Tot mai multe droguri ajung la elevi
Plasturii, pliculețele cu nicotină și jeleurile mestecate cu substanțe psihoactive devin tot mai frecvente în rândul copiilor. Aceștia, în special elevii, aleg să achiziționeze aceste produse extrem de periculoase în principal de pe internet.
Ramona Davija, Directorul Agenției Naționale Antidrog, subliniază importanța unei comunicări deschise și sincere între părinți și copii, indiferent de vârstă, subliniind necesitatea ca aceștia să fie la curent cu activitățile și descoperirile copiilor lor, în special în perioada adolescenței când aceștia sunt expuși la diverse produse, unele fiind aparent inofensive la prima vedere.
Ce anunță directorul Agenției Naționale Antidrog
„Recomandarea noastră este ca fiecare părinte să comunice sincer cu copilul lor, indiferent de vârstă. Astfel, când copilul este în pragul adolescenței și încearcă diverse produse, care poate nu par periculoase la prima privire, copilul să vină să vorbească cu părintele despre ce a descoperit pentru că acest informații sunt obținute de pe internet sau din grupurile de prieteni și atunci e bine să ne învățăm copilul că informațiile se verifică împreună cu un adult, un adult în care are încredere.
Și profesorii rămân uimiți, nu-și dau seama de pericolele care se ascund.
Toată lumea care crede că vorbim de acest flagel al drogurilor, ne referim doar la drogurile plastice, ilegale, dar în realitate există pericole și în jurul nostru, în articole comercializate atât online cât și în viața reală și unele dintre ele nu sunt deloc inofensive.
Sunt produse la care copiii noștri au acces foarte ușor.
Trebuie să știm că ele sunt foarte periculoase pentru dezvoltarea copiilor noștri", a spus Ramona Davija, Director Agenția Națiolană Antidrog, la Antena 3 CNN.
Energizantele, un alt pericol
Pe lângă pericolul prezentat de droguri și energizantele au fost interzise elevilor. Tinerii sub 18 ani nu vor putea să achiziționeze energizante din magazine. Camera Deputaților a aprobat pe 20 februarie proiectul de lege care impune această restricție pentru comercianți. Obiectivul acestei inițiative este să reducă consumul acestor băuturi în rândul minorilor.
Consumul acestor băuturi va fi interzis în incinta instituțiilor de învățământ sau a instituțiilor de sănătate. Obiectivul acestei acțiuni este de a reduce consumul de băuturi care conțin substanțe ce pot afecta sistemul nervos central.
Proiectul propune și aplicarea unor amenzi substanțiale pentru operatorii economici care încalcă aceste reguli. Astfel, aceștia se pot expune unor amenzi de până la 30.000 de lei. De asemenea, în cazul celor care încalcă regulile în mod repetat, se poate lua în considerare și suspendarea activității pentru o perioadă cuprinsă între 10 și 20 de zile.