JEAN CONSTANTIN, “maestrul comediei”, OMAGIAT de constănțeni

JEAN CONSTANTIN, “maestrul comediei”, OMAGIAT de constănțeni

Marele actor de comedie, Jean Constantin, a fost comemorat, în această săptămână, de constănțeni, dar mai ales de pescarii din portul turistic Tomis alături de care a petrecut mulți ani, inclusiv ultima sa zi din viață. Maestrul Comediei ar fi împlinit, în 21 august, vârsta de 91 de ani.

Patru zile din această săptămână i-au dedicat autoritățile din Constanța celui care a dus faima orașului, marele maestru al comediei românești, Jean Constantin. Nu s-au agitat prea mult însă, în Piața Ovidiu, sutele de copii care, seară de seară, au venit să vizioneze câte trei episoade din “Toate pânzele sus” s-au îndrăgostit, categoric, de Ismail, mulți dintre ei neștiind cine este Jean Constantin.

Le-a spus actorul Dan Cojocaru, cel care conduce și Centrul Multicultural “Jean Constantin”, din Constanța. “Ei bine, copiii l-au cunoscut pe Ismail. După care le-am dat povestea, uite Jean Constantin, cel care este Ismail, a locuit aici, la câteva zeci de metri, și este constănțeanul nostru, unul dintre cei mai mari actori de comedie. Îl văzuseră evident și în alte filme de comedie pentru că, prin asta, marii actori ca Jean Constantin rămân nemuritori”, spune Dan Cojocaru.

După o mică slujbă religioasă la Cimitirul Central, din Constanța, oficiată de preoți de la Biserica Grecească, “nea Jean” a fost comemorat de prietenii săi de o viață, pescarii din portul Tomis. “A fost emoționant, pescarii ne-au așteptat, în portul Tomis, în locul în care Jean Constantin își petrecea cea mai mare parte a timpului liber. Și am ieșit cu bărcile în larg unde am lăsat să plutească o jerbă  și multe flori. Pe această jerbă scria ceea ce l-a definit pe Jean Constantin: “Pe toată America nu dau eu Constanța mea.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Pescarii din port au fost ultimii prieteni cu care Jean Constantin s-a văzut, de altfel, în această viață. Era în 26 mai  2010. „Am organizat o masă cu guvizi, garizi şi pâine, o sticlă de vin roşu, în după amiaza aia a murit”, și-au amintit vechii lui prieteni, spunând că la mesele lor pescăreşti veneau „şi ţigani şi turci şi români şi artişti şi miniştri, absolut tot felul de oameni, era un om de-al nostru, obişnuit şi deschis”.

Actorul Dan Cojocaru i-a întrebat pe pescari cum și-ar fi petrecut Jean Constantin, astăzi, ziua de naștere. “În primul rând ar fi fost aici, printre noi, ar fi făcut o masă mare cu toți pescarii, cu pește la tablă, cum îi plăcea lui, iar toți cei care ar fi coborât scările spre portul Tomis ar fi fost invitați la masă, la un pește prăjit și un pahar de Corăbioară, că acesta îi plăcea lui nea Jean. Deci ar fi petrecut în mijlocul oamenilor dragi, al oamenilor de suflet, al constănțenilor”.

Constantin Cornel Jean, cunoscut de toată România ca Jean Constantin, s-a născut la 21 august 1927, la Techirghiol, în judeţul Constanţa. Mama, Caliope, era grecoaică, iar tatăl Dumitru Jean, român. Marele actor a jucat în peste 80 de filme  și în sute de spectacole de revistă, și nu numai. Seria de filme “Brigada diverse” și serialul „Toate pânzele sus” i-au adus celebritatea. A locuit  numai la Constanța.  A fost angajat al Teatrului de Revistă “Fantasio” din Constanța, pe care nu l-a părăsit niciodată. Teatru de vară din Techirghiol îi poartă numele, iar Centrul Multicultural din Constanța se numește "Jean Constantin." (Foto-Dan Cojocaru și arhiva personala)