Prima Fiică a președintelui american, consilier al liderului de la Casa Albă, va susține un discurs la o conferință dedicată femeilor din lumea întreagă, conform Washington Post.

Este un punct important pentru imaginea premierului Shinzo Abe, pentru că vine un invitat celebru la un eveniment creat de el. Una dintre ideile sale a fost creșterea numărului de femei angajate pe piața muncii din Japonia sau, ca să cităm descrierile guvernului japonez este o inițiativă „pentru a lăsa femeile să strălucească”.

Apoi, evenimentul îl ajută pe Abe să intre mai mult în grațiile lui Trump, cu două zile înainte ca el să sosească la Tokyo, în prima sa vizită în Japonia în calitate de președinte. Vizita va include și un joc de golf la un club de lux și un banchet, dar nu un discurs. Această „datorie” îi revine fiicei președintele.

Ivanka Trump (36 de ani) va ține un „discurs special” despre femeile antreprenoare și participarea lor la viața economică, la fel ca cele susținut la un forum pentru femei, găzduit de Angela Merkel la începutul acestui an.

Guvernul japonez a adăugat o zi în plus la conferința care de obicei se întinde pe durata a două zile, programându-i discursul într-o zi de sărbătoare publică, pentru că Ivanka nu putea ajunge mai devreme.

Dar Abe, care este de așteptat să o prezinte la coferință vrea ca femeile participante să stea de vorbă cu Ivanka Trump, pe care o consideră „unul dintre cei mai remarcabili oameni din lume, pentru că încearcă în mod activ să susțină antreprenoarele și să îmbunătățească participarea femeii în societate”.

Ivanka va lua cina cu Abe și soția lui, vineri seara, și va pleca din Japonia, înainte ca tatăl ei să sosească în această țară.

Japonia este fascinată de Ivanka Trump, care este percepută ca femeia ideală: are o carieră, este frumoasă, arată mereu impecabil. Este genul de femei perfectă, care vine împachetată într-o cutie de Barbie.

„Mulți oameni se gândesc că ea este ca o prințesă”, spune Lully Miura, politolog la Universitatea din Tokyo. „Este educată, frumoasă, sofisticată și bogată. Și este surprinzător pentru femeile japoneze că ea poate să vorbească și despre lucruri importante pentru societate”.

Fascinația societății asiatice este atât de mare încât cel puțin patru canale de televiziune au transmis, azi, în direct imagini dintr-un lift gol, în așteptarea sosirii ei pe aeroport, arătând, între timp,  fotografii de-alea ei de pe Instagram și mesaje postate de ea pe Twitter.  

Japonia este pe locul 114 din 144 de țări din lume când vine vorba despre egalitate de gen, adică stă cel mai prost dintre statele G7. Era pe locul 101, în anul 2012, când Abe a venit la putere, deși el spune că susține implicarea femeilor în politică.

Doar doi din cei 24 de miniștri din guvernul său sunt femei și mai puțin de 10 dintre parlamentari, deși Abe a promis că femeile vor ocupa 30% din pozițiile de managament.