Evenimentul Zilei > International > Japonia va pune în funcține un supercomputer. REVOLUȚIE în cercetarea fuziunii nucleare
Japonia va pune în funcține un supercomputer. REVOLUȚIE în cercetarea fuziunii nucleare

Japonia va pune în funcține un supercomputer. REVOLUȚIE în cercetarea fuziunii nucleare

Japonia a anunțat că va lansa un supercomputer cu sistemul CrayXC50. El ajută la cercetările avansate în fuziune nucleară, energia infinită a viitorului.

Institutul National pentru Ştiinţă şi Tehnologie Cuantică şi Radiologică a ales acest supercomputer, care va fi instalat la Institutul Rokkasho din Japonia, scrie The Verge.

Computerul urmează să fie utilizat în experimentele de fuziune nucleare şi va juca un rol în susţinerea ITER, un proiect masiv multinaţional condus de Uniunea Europeană.

Mai mult de o mie de cercetători din Japonia și alte state  vor putea folosi sistemul, în principal pentru calculele complexe ce implică plasma şi procesul de fuziune. În anticiparea noului supercomputer, Japonia a scos din funcţiune sistemul mai vechi, Helios, care în 2012 se clasa pe locul 15 mondial la putere de calcul.

Cercetăriii spun că supercomputerul nu are încă nume dar sistemul Cray XC50 este cunoscut pentru puterea sa de calcul. Concret, al treilea cel mai puternic supercomputer la ora actuală, care se găseşte în Elveţia, foloseşte sistemul Cray XC50.

Fuziunea nucleară mai are mulţi paşi de făcut până să fie realizabilă. Conform previziunilor, reactorul de fuziune nucleară ITER va deveni operaţional abia în 2035 şi va avea nevoie de o investiţie de miliarde de dolari.