Japonia şi Coreea de Sud, în stare de alertă înaintea testului balistic nord-coreean

Japonia şi Coreea de Sud, în stare de alertă înaintea testului balistic nord-coreean

Japonia va desfăşura rachete sol-aer Patriot în preajma capitalei Tokyo după anunţul făcut de regimul de la Phenian privind lansarea unei rachete nord-coreene prevăzute pentru luna viitoare, a anunţat luni ministrul nipon al Apărării Naoki Tanaka, în timp ce guvernul de la Seul a avertizat că va distruge proiectilul nord-coreean în cazul în care acesta va pătrunde în spaţiul aerian sud-coreean.

Ministrul a explicat, într-o şedinţă în faţa Parlamentului că aceste baterii antirachetă vor completa dispozitivul ce va fi instalat în arhipelagul Okinawa, în sudul extrem al Japoniei.

“Lucrăm la procedurile necesare în vederea desfăşurării rachetelor în zona metropolitană Tokyo, având drept inspiraţie experienţe precedente", a precizat Tanaka în faţa aleşilor din Ţara Soarelui Răsare, referindu-se la rachetele sol-aer de tehnologie americană Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3).

Pe lângă aceste proiectile antirachetă, forţele de autoapărare - numele oficial al armatei japoneze - vor desfăşura distrugătoare echipate cu sisteme de luptă Aegis, capabile să lanseze interceptoare Standard Missile-3 (SM-3). “Ne pregătim de asemenea să transportăm baterii Patriot în insulele din sud-vest, inclusiv în Okinawa", pe care racheta nord-coreeană ar urma să le survoleze înainte de a se scufunda în largul Filipinelor, a adăugat ministrul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Autorităţile se tem ca nu cumva racheta nord-coreeană sau bucăţi din aceasta să cadă pe teritoriul nipon sau în apele teritoriale ale Japoniei. Premierul Yoshihiko Noda ar urma să dea în această săptămână ordinul oficial de a distruge racheta în cazul în care aceasta ar ameninţa teritoriul ţării, notează AFP, preluată de Agerpres.

"Pregătim mijloace de urmărire a traiectoriei rachetei şi o vom distruge în ipoteza în care aceasta va devia de la ruta prevăzută şi va cădea pe teritoriul nostru", a avertizat şi ministrul sud-coreea al Apărării, Yoon Won-shik.

Coreea de Sud şi SUA monitorizează îndeaproape activitatea de la baza de lansare Tongchang-ri din extremitatea nord-vestică a Coreii de Nord, de unde o rachetă cu rază lungă de acţiune ar urma să fie lansată între 12 şi 16 aprilie pentru a plasa pe orbită un satelit de observare de uz civil, potrivit Phenianului.

În baza informaţiilor provenite de la serviciile sale secrete, Seulul afirmă că pregătirile sunt în toi şi că o parte importantă a corpului rachetei a fost adusă în weekend la baza de lansare. Autorităţile sud-coreene se tem că prima treaptă a rachetei, ce urmează să se detaşeze şi să cadă în Marea Galbenă, între Coreea de Sud şi China, ar putea să cadă pe teritoriul său.