Japonia şi China analizează situaţia din Coreea de Nord, de după moartea lui Kim Jong-il

Japonia şi China analizează situaţia din Coreea de Nord, de după moartea lui Kim Jong-il

Liderii Chinei şi Japoniei discută azi problema stabilităţii şi păcii din peninsula coreeană, în urma decesului liderului de la Phenian, Kim Jong-il, a anunţat un oficial de la Beijing, potrivit CNN.

"Pacea şi stabilitatea Peninsulei coreene reprezintă un interes comun pentru Japonia şi China", a afirmat  premierul nipon  Yoshihiko Noda la începutul întâlnirii cu preşedintele chinez Hu Jintao în capitala chineză, unde şeful guvernului japonez întreprinde o vizită de două zile.

Noda este primul lider regional care vizitează Beijingul, de la anunţul de lunea trecută privind decesul lui Kim Jong- il, în urma căruia fiul acestuia, Kim Jong Un, a devenit liderul statului comunist. Moartea lui Kim Jong- il a zguduit regiunea, pe fondul adâncirii temerilor legate de testele nucleare ale Phenianului şi o posbilă confruntare militară.

În ideea unei îmbunătăţiri a relaţiilor dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud, o delegaţie formată din 18 sud-coreeni a ajuns azi la Phenian, pentru a aduce condoleanţe fostului dictator, a anunţat agenţia de stat de la Phenian. Vizita intervine într-un moment delicat în relaţiile dintre cele două Corei, scrie CNN. Moartea lui Kim Jong-il a adus regiunea la capătul nervilor, în condiţiile în care toată lumea aşteaptă să vadă cum succesorul la conducerea ţării va pune capăt regimului totalitar. Tânărul Kim Jong-un a fost desemnat "comandant suprem" într-un editorial publicat în principalul ziar de stat al ţării, a informat agenţia oficială de presă de la Phenian.

Ne puteți urmări și pe Google News

.