Japonia răsare în fotbalul mare

Japonia răsare în fotbalul mare

Homare Sawa le-a dus pe nipone, de una singură, în finala de mâine.

După ce a ucis speranţele gazdelor (Germania) la cucerirea unui nou trofeu, Homare Sawa, căpitanul naţionalei feminine de fotbal a Japoniei, şi-a dus echipa în finala Campionatului Mondial, marcând cu capul, în semifinala de miercuri, cu Suedia, partidă încheiată cu scorul de 3-1.

Micuţa jucătoare (1,64 metri înălţime) a egalat-o pe brazilianca Marta în fruntea clasamentului golgheterilor (4 goluri). În finala de mâine, transmisă în direct de Eurosport, de la ora21.45, revelaţia Japonia va înfrunta Statele Unite ale Americii.

Imagini cu tsunami-ul din martie

Ne puteți urmări și pe Google News

Sawa (32 de ani) are o experienţă bogată în fotbal, însă, pentru ea şi pentru colegele ei, motivaţia a venit din afara sportului. Conform agenţiei "AP", selecţionerul Norio Sasaki le-a arătat jucătoarelor imagini cu efectele tsunami-ului din martie, chiar înaintea "sfertului" cu Germania, de săptămâna trecută. Mesajul le-a impresionat pe nipone, care, după spusele tehnicianului, au dovedit mai mult echilibru şi mai multă dăruire.

"Ca fotbaliste, nu avem prea multe de făcut pentru Japonia, dar putem da pe teren ce avem mai bun", a dat semnalul de luptă căpitanul Sawa.

Talismanul Japoniei de la 15 ani

Deşi a cunoscut succesul la Cupa Mondială abia în acest an, starul competiţiei este de-o viaţă în fotbal. La vârsta de 6 ani, Homare Sawa a şutat prima oară în minge, învingându-l pe portarul cu care se antrena fratele său mai mare, scrie FIFA. com.

A debutat în prima ligă japoneză la doar 12 ani, pentru formaţia Yomiuri Beleza, cu care a câştigat ulterior trei titluri de campioană, iar la 15 ani a fost chemată la naţională, marcând patru goluri la primul său meci. În 2000, Sawa a ajuns în WUSA (liga nord-americană), primul campionat feminin profesionist, jucând pentru Atlanta Beat. "Simbolizează întreaga istorie a fotbalului feminin din Japonia", a caracterizat-o Sasaki.