Japonia pregătește sistemul de apărare de teama rachetei pe care o va lansa Coreea de Nord

Japonia pregătește sistemul de apărare de teama rachetei pe care o va lansa Coreea de Nord

Ministerul Apărării din Japonia a ordonat astăzi ca sistemul anti-rachetă să fie pregătit să răspundă în fața amenințării reprezentate de anunțul recent al Coreii de Nord privind lansarea unui satelit, cu ajutorul unei rachete.

Conform unor informații, sistemul de apărare va fi desfășurat în apropiere de insula Okinawa, pentru a doborî racheta care ar amenința teritoriul nipon. Japonia are două dispozitive complementare de apărare antirachetă: baze cu rachete sol-aer Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) şi distrugătoare ce dispun de un sistem de luptă Aegis, care permite lansarea de rachete interceptoare Standard Missile-3 (SM-3). Anunțul de acum o săptămână al Phenianului, privind plasarea unui satelit pe orbită, cu ajutorul unei rachete, a provocat reacțiile negative ale SUA și ale aliaților lor, dar și ale Chinei și Rusiei, care susțin că lansarea este doar un pretext pentru un test cu rachetă și ”o provocare”. Coreea de  Nord este acuzată că astfel încalcă rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU, notează BBC. Phenianul spune că dorește să lanseze racheta pentru a marca, la jumătatea lunii aprilie, 100 de ani de la nașterea fostului lider comunist Kim Ir Sen,

Japonia se teme că racheta nord-coreeană sau fragmente din lansator vor cădea pe teritoriul său sau în apropiere.Premierul Yoshihiko Noda trebuie să dea totuşi ordinul oficial înainte ca Forţele de autoapărare nipone, numele oficial al armatei japoneze, să se pregătească să distrugă racheta, dacă va fi nevoie.