Evenimentul Zilei > International > Japonia cere despăgubiri Chinei după manifestaţiile anti-nipone violente
Japonia cere despăgubiri Chinei după manifestaţiile anti-nipone violente

Japonia cere despăgubiri Chinei după manifestaţiile anti-nipone violente

Guvernul japonez intenţionează să ceară Chinei despăgubiri pentru daunele provocate misiunilor sale diplomatice în timpul manifestaţiilor antijaponeze recente din această ţară. Constructorii auto niponi au raportat deja pierderi de 250 de milioane de dolari ca urmare a suspendării activităţii pe timpul manifestaţiilor care au degenerat în violenţe.

„Intenţionăm să cerem despăgubiri pentru daunele provocate misiunilor noastre", a declarat joi secretarul general al guvernului japonez, Osamu Fujimura.

Decizia de săptămâna trecută a guvernului nipon de a naţionaliza un mic arhipelag revendicat de Beijing din marea Chinei de Est, numit Senkaku de japonezi şi Diaoyu de chinezi, a declanşat numeroase manifestaţii antijaponeze, uneori violente, în oraşele chineze.

Insulele se află la circa 200 km la est de coasta Taiwanului, care le revendică de asemenea, şi la 400 km la vest de insula Okinawa (sudul Japoniei).

În timp ce Beijingul pare să fi decis să pună capăt acestor manifestaţii antijaponeze, secretarul guvernului nipon a anunţat, la rândul său, un gest de conciliere.

„Premierul intenţionează să numească un trimis special în cadrul eforturilor guvernului nostru de a soluţiona acest dosar în mod paşnic, prin canale diplomatice", a declarat Osamu Fujimora, citat de AFP. El a mai indicat că nu a fost încă desemnată o persoană pentru acest post, iar formatul misiunii nu a fost încă decis.
Constructorii auto japonezi, în frunte cu Nissan Motor Co, au pierdut aproximativ 250 milioane de dolari ca urmare a încetării producţiei în China şi sunt ameninţaţi de o reducere a vânzărilor pe cea mai mare piaţă auto din lume, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: