Japonia avertizează: Vom distruge racheta nord-coreeană dacă este necesar

Japonia avertizează: Vom distruge racheta nord-coreeană dacă este necesar

Japonia a anunțat că va distruge racheta pe care Coreea de Nord o va lansa în curând, în cazul în care va reprezenta o ameninţare pentru teritoriul naţional. În paralel, au apărut imagini prin satelit cu pregătirile Phenianului de lansare a unei rachete cu rază lungă de acţiune, în ciuda condamnărilor din partea comunităţii internaţionale.

Ordinul oficial de distrugere a rachetei nord-coreene a fost trimis de ministrul Apărării din Japonia, în urma unei unei decizii a premierului Yoshihiko Noda. Phenianul a anunțat că va lansa un satelit, cu ajutorul unei rachete, între 12 și 16 aprili, pentru a marca, astfel, 100 de ani de la naşterea fondatorului ţării Kim Ir Sen, la 15 aprilie.

Japonia dispune de două tipuri de sisteme susceptibile să doboare racheta nord-coreeană în cazul unei ameninţări, şi anume rachete sol-aer de tip Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) şi distrugătoare ce dispun de sistemul de luptă Aegis care permite lansarea interceptoarelor Standard Missile-3 (SM-3).

Statele Unite şi aliaţii lor denunţă lansarea deghizată a unei rachete, cu încălcarea rezoluţiilor ONU, care interzic Phenianului să efectueze teste nucleare sau balistice, transmite BBC. Și Seulul a avertizat că racheta va fi distrusă în zbor dacă va survola teritoriul sud-coreean. Imaginile, realizate ieri de firma americană DigitalGlobe, arată că, fără urmă de îndoială, pregătirile Phenianului de lansare a  rachetei au fost demarate, menţionează site-ul 38 North (38north.org), specializat în studiul Coreii de Nord. Fotografiile arată că rampa de lansare a fost adusă în apropierea zonei de unde va fi lansată racheta. Echipamente au fost montate pe turn şi mai multe persoane pot fi văzute pe rampă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Echipe de curăţenie eliberează terenul pentru a evita declanşarea unui incendiu în momentul în care vor fi aprinse motoarele.