Japonia avertizează China că nu va face niciun compromis în cazul Insulelor Senkaku

Japonia avertizează China că nu va face niciun compromis în cazul Insulelor Senkaku

Primul ministru japonez Yoshihiko Noda a avertizat că nu există "niciun compromis" posibil cu China asupra suveranităţii insulelor Senkaku, revendicate de Beijing şi aflate în centrul unor tensiuni în creştere între cele două puteri asiatice.

Noda a estimat că China a înţeles greşit problemele în joc şi a cerut oprirea atacurilor împotriva intereselor japoneze în China.

Aceste insule din Marea Chinei de Est sunt "o parte integrantă a teritoriului nostru în termeni de istorie şi drept internaţional", a declarat Noda jurnaliştilor pe marginea Adunării Generale a ONU.

"Este foarte clar că nu există probleme de teritorialitate ca atare. Deci nu poate exista niciun compromis ce ar însemna o întoarcere asupra acestei poziţii de bază. Trebuie să o spun în mod clar", a adăugat liderul japonez.

Ne puteți urmări și pe Google News

China este iritată de refuzul Tokio de a-şi revizui decizia recentă de a naţionaliza insule din această regiune maritimă revendicată de primele două economii asiatice. Micul arhipelag este numit Diaoyu de China, în timp ce Japonia îl numeşte Senkaku.

Naţionalizarea "vizează să asigure o gestionare stabilă" a arhipelagului, a susţinut primul ministru, reamintind că Tokio i-a repetat "de nenumărate ori" Chinei că transferă proprietatea privată a acestor insule către statul japonez.

"Se pare că China trebuie încă să înţeleagă acest lucru şi, din cauza lipsei sale de înţelegere, au existat un atac sau acte de violenţă şi de distrugere împotriva cetăţenilor şi bunurilor japoneze" în China, a deplâns el.

"În niciun caz nu trebuie scuzată violenţa şi noi am cerut ferm Chinei să ne protejeze cetăţenii şi bunurile", a adăugat Noda.

China a acuzat din nou Japonia de "violare flagrantă a integrităţii chineze" în timpul unei întâlniri tensionate între şefii diplomaţiei din cele două ţări, marţi seară la New York.