Editura Evenimentul si Capital

De ce a solicitat Jandarmeria de două ori prezența unui procuror militar în rândurile ei

Autor: | | 1 Comentarii | 2666 Vizualizari

Procurorii militari au înregistrat, ieri, 128 de plângeri şi au stabilit că peste 160 de jandarmi au intervenit în forţă la mitingul Diasporei din Piaţa Victoriei.

Prim-procurorul Parchetului Militar al Capitalei (PMC), colonel magistrat Ionel Corbu, a dat noi explicaţii cu privire la prezenţa unui procuror militar în după-amiaza zilei de 10 august, în Piaţa Victoriei, unde Jandarmeria Română a folosit bastoane, gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc atât împotriva manifestanţilor violenţi cât şi a celor care protestau paşnic la mitingul Diasporei.

Şeful PMC a lăsat să se înţeleagă, ieri, că ministrul de Interne Carmen Dan a fost dezinformată cu privire la prezenţa unui magistrat militar în Centrul de Comandă, care ar fi „coordonat” şi „supravegheat” acţiunea forţelor de ordine. Ionel Corbu a subliniat că imixtiunea unui procuror într-o astfel de acţiune este ilegală.

Prezenţa procurorului militar în Piaţa Victoriei

Reporter: Cum s-a ajuns ca acel coleg al dumneavoastră să ajungă în zona de conflict şi ulterior să întocmească acel proces-verbal de sesizare în acest dosar penal? Pentru că au apărut foarte multe controverse. Cum a ajuns procurorul Pîrlog în Piaţa Victoriei? Era legal să se sesizeze?

Ionel Corbu: Nu vă ascund că am rămas surprins de cele declarate de conducerea Ministerului de Interne. Înţeleg că purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române a făcut o asociere oarecum eronată vis-a-vis de prezenţa lui acolo (n.r. - a procurorului militar Bogdan Pîrlog). Colegul nostru se afla în drum către domiciliu - şi insist să se menţioneze acest lucru – el era de serviciu, fiind la permanenţă. Şi vă spun ce s-a întâmplat acolo: s-a sesizat din oficiu printr-un proces verbal din data de 11. (...)

Reporter: Activitatea procurorului care s-a aflat acolo a avut vreo legătură cu Centrul de Comandă al Jandarmeriei?

Ionel Corbu: Acest aspect a fost denaturat şi din păcate constat că conducerea ministerului a fost dezinformată din acest punct de vedere. S-a extrapolat noţiunea de „aflat în zonă” – deci aflat în zonă putea să fie şi un simplu observator pe un trotruar, lucru pe care l-am şi înţeles că s-a întâmplat – şi nicidecum în Centrul de Comandă. Centrul de Comandă este practic nucleul factorilor decizionali de intervenţie. Or, vin şi pun o întrebare retorică: ce valenţă avea o decizie a unui procuror, acolo, în a acţiona sau în a nu acţiona? Eu repet, cu toată responsabilitatea: el nu a făcut parte din centrul de Comandă înaintat.

Jandarmii îşi doreau un magistrat de partea lor

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate