Editura Evenimentul si Capital

De ce a solicitat Jandarmeria de două ori prezența unui procuror militar în rândurile ei

Autor: | | 1 Comentarii | 2678 Vizualizari

Procurorii militari au înregistrat, ieri, 128 de plângeri şi au stabilit că peste 160 de jandarmi au intervenit în forţă la mitingul Diasporei din Piaţa Victoriei.

Prim-procurorul Parchetului Militar al Capitalei (PMC), colonel magistrat Ionel Corbu, a dat noi explicaţii cu privire la prezenţa unui procuror militar în după-amiaza zilei de 10 august, în Piaţa Victoriei, unde Jandarmeria Română a folosit bastoane, gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc atât împotriva manifestanţilor violenţi cât şi a celor care protestau paşnic la mitingul Diasporei.

Şeful PMC a lăsat să se înţeleagă, ieri, că ministrul de Interne Carmen Dan a fost dezinformată cu privire la prezenţa unui magistrat militar în Centrul de Comandă, care ar fi „coordonat” şi „supravegheat” acţiunea forţelor de ordine. Ionel Corbu a subliniat că imixtiunea unui procuror într-o astfel de acţiune este ilegală.

Prezenţa procurorului militar în Piaţa Victoriei

Reporter: Cum s-a ajuns ca acel coleg al dumneavoastră să ajungă în zona de conflict şi ulterior să întocmească acel proces-verbal de sesizare în acest dosar penal? Pentru că au apărut foarte multe controverse. Cum a ajuns procurorul Pîrlog în Piaţa Victoriei? Era legal să se sesizeze?

Ionel Corbu: Nu vă ascund că am rămas surprins de cele declarate de conducerea Ministerului de Interne. Înţeleg că purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române a făcut o asociere oarecum eronată vis-a-vis de prezenţa lui acolo (n.r. - a procurorului militar Bogdan Pîrlog). Colegul nostru se afla în drum către domiciliu - şi insist să se menţioneze acest lucru – el era de serviciu, fiind la permanenţă. Şi vă spun ce s-a întâmplat acolo: s-a sesizat din oficiu printr-un proces verbal din data de 11. (...)

Reporter: Activitatea procurorului care s-a aflat acolo a avut vreo legătură cu Centrul de Comandă al Jandarmeriei?

Ionel Corbu: Acest aspect a fost denaturat şi din păcate constat că conducerea ministerului a fost dezinformată din acest punct de vedere. S-a extrapolat noţiunea de „aflat în zonă” – deci aflat în zonă putea să fie şi un simplu observator pe un trotruar, lucru pe care l-am şi înţeles că s-a întâmplat – şi nicidecum în Centrul de Comandă. Centrul de Comandă este practic nucleul factorilor decizionali de intervenţie. Or, vin şi pun o întrebare retorică: ce valenţă avea o decizie a unui procuror, acolo, în a acţiona sau în a nu acţiona? Eu repet, cu toată responsabilitatea: el nu a făcut parte din centrul de Comandă înaintat.

Jandarmii îşi doreau un magistrat de partea lor

Primele imagini din interior noii Catedrale! Altar poleit in aur, fantani arteziene, lifturi de 105.000.000 euro!

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI