De ce a solicitat Jandarmeria de două ori prezența unui procuror militar în rândurile ei
- Ionu ţMure şan
- 16 august 2018, 00:00
Procurorii militari au înregistrat, ieri, 128 de plângeri şi au stabilit că peste 160 de jandarmi au intervenit în forţă la mitingul Diasporei din Piaţa Victoriei.
Prim-procurorul Parchetului Militar al Capitalei (PMC), colonel magistrat Ionel Corbu, a dat noi explicaţii cu privire la prezenţa unui procuror militar în după-amiaza zilei de 10 august, în Piaţa Victoriei, unde Jandarmeria Română a folosit bastoane, gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc atât împotriva manifestanţilor violenţi cât şi a celor care protestau paşnic la mitingul Diasporei.
Şeful PMC a lăsat să se înţeleagă, ieri, că ministrul de Interne Carmen Dan a fost dezinformată cu privire la prezenţa unui magistrat militar în Centrul de Comandă, care ar fi „coordonat” şi „supravegheat” acţiunea forţelor de ordine. Ionel Corbu a subliniat că imixtiunea unui procuror într-o astfel de acţiune este ilegală.
Prezenţa procurorului militar în Piaţa Victoriei
Reporter: Cum s-a ajuns ca acel coleg al dumneavoastră să ajungă în zona de conflict şi ulterior să întocmească acel proces-verbal de sesizare în acest dosar penal? Pentru că au apărut foarte multe controverse. Cum a ajuns procurorul Pîrlog în Piaţa Victoriei? Era legal să se sesizeze?
Ionel Corbu: Nu vă ascund că am rămas surprins de cele declarate de conducerea Ministerului de Interne. Înţeleg că purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române a făcut o asociere oarecum eronată vis-a-vis de prezenţa lui acolo (n.r. - a procurorului militar Bogdan Pîrlog). Colegul nostru se afla în drum către domiciliu - şi insist să se menţioneze acest lucru – el era de serviciu, fiind la permanenţă. Şi vă spun ce s-a întâmplat acolo: s-a sesizat din oficiu printr-un proces verbal din data de 11. (...)
Reporter: Activitatea procurorului care s-a aflat acolo a avut vreo legătură cu Centrul de Comandă al Jandarmeriei?
Ionel Corbu: Acest aspect a fost denaturat şi din păcate constat că conducerea ministerului a fost dezinformată din acest punct de vedere. S-a extrapolat noţiunea de „aflat în zonă” – deci aflat în zonă putea să fie şi un simplu observator pe un trotruar, lucru pe care l-am şi înţeles că s-a întâmplat – şi nicidecum în Centrul de Comandă. Centrul de Comandă este practic nucleul factorilor decizionali de intervenţie. Or, vin şi pun o întrebare retorică: ce valenţă avea o decizie a unui procuror, acolo, în a acţiona sau în a nu acţiona? Eu repet, cu toată responsabilitatea: el nu a făcut parte din centrul de Comandă înaintat.
Jandarmii îşi doreau un magistrat de partea lor
Din informaţiile date publicităţii ieri şi marţi de către şeful PMC Ionel Corbu, rezultă că Jandarmeria a solicitat atât joi, 9 august, cât şi sâmbătă, 11 august, ca un procuror militar să fie prezent în Piaţa Victoriei, de partea forţelor de ordine. Colonelul Corbu spune că acest lucru nu este legal, iar procurorii Parchetului Militar au refuzat.
Reporter: Pe vechea lege a Jandarmeriei ordinul de intervenţie putea fi dat şi de un procuror militar?
Ionel Corbu: Sub nicio formă. Am unele elemente că o doamnă ofiţer din cadrul Jandarmeriei a încercat acelaşi lucru, de a atrage în zonă un alt procuror militar...
Reporter: Când s-a încercat? Înainte ?
Ionel Corbu: Cu o zi înainte.
Reporter: Ar fi fost legal?
Ionel Corbu: Am înţeles că nu, motiv pentru care colegul a refuzat.
Reporter: Dar autosesizarea procurorului este legală?
Ionel Corbu: Absolut, având în vedere competenţele lui, având în vedere că el era de serviciu avea tot dreptul şi tot cadrul procedural constituit.
Parchetul şi MAI se contrazic
Colonelul Ionel Corbu declara, marţi. că Jandarmeria a solicitat şi sâmbătă, 11 august, ca un procuror militar să fie prezent în Centrul de Comandă, atunci când a avut loc un nou protest, cu un număr mai mic de participanţi. „În după-amiaza zilei de 11 august s-a primit o solicitare din partea Direcţiei Generale a Jandarmeriei Bucureşti şi s-a răspuns în sensul că acest demers de a desemna un procuror să facă parte din Centrul de Comandă mobilă excede competenţelor profesionale şi deontologiei profesionale”, declara Ionel Corbu în data de 14 august. Această poziţie contrazice un comunicat al Jandarmeriei care susţinea că magistratul Bogdan Pîrlog ar fi fost „în intervalul orar 17:00-04:00 atât în punctul de comandă înaintat cât şi în zona dispozitivelor alături de reprezentanţii Jandarmeriei”.