FĂ O LISTĂ DE CUMPĂRĂTURI ȘI HAI LA PIAȚĂ! 

Familia Oliver face săptămânal o listă, iar sâmbăta Jamie merge în piață. „Nu trebuie neapărat să mă duc eu, dar îmi place să fiu acolo, să ating peștele, să vorbesc cu negustorii, să merg la măcelar. Și cred că cea mai bună educație pe care o poți da copiilor e să-i duci la piață, să învețe despre mâncare cunoscându-i pe oamenii aceștia”, a povestit el.

GĂTESC AMÂNDOI

În casa familiei Oliver, nu gătește doar Jamie: dacă e acasă, se ocupă el de bucă- tărit („Pentru că îmi place mult și e frumos să-i spui astfel «Mulțumesc» soției și să-i arăți că o iubești”). Dacă e plecat, Jools taie și spânzură la tigaie, fiind extrem de pasionată de gătitul sănătos. „Se pricepe destul de bine, dar îmi place să cred că toți copiii preferă mâncarea mea!”, spune Jamie. 

MOFTUROȘI? EXISTĂ SOLUȚII!

Oliver spune că și cei mici, și cei mari, pot fi învățați să încerce alimente care nu le plac folosind aceeași strategie. De obicei, nu suportă un fel de mâncare pentru că, atunci când l-au gustat prima dată, era gă- tit prost, nu avea gust, era ars sau fiert prea mult. Prin urmare, gătiți-le celor mici ceva ce nu suportă – sfeclă roșie, de exemplu – în mai multe feluri dinamice (chipsuri, salate cu suc de lămâie sau oțet balsamic, sfeclă murată etc.).

PRIMA EXPERIENȚĂ LA TIGAIE

Simpaticul britanic a gătit prima dată în școala primară. Nu era un elev grozav (de vină fiind dislexia de care suferă), dar se pricepea la gătit și era expert în fripturi: „Îmi amintesc că tata m-a felicitat și a fost cel mai tare sentiment de până atunci”. Acum, copiii lui văd de la naștere ce înseamnă bucă- tăria, învață despre alimentele sănătoase și ce înseamnă să îți crești singur legumele, în gră- dina ta.

Urmăriți-l pe Jamie Oliver la TV Paprika, toată luna viitoare! Pe 1 octombrie, de la ora 17.30, îl vedeți în „Revoluția culinară a lui Jamie la Sydney”. Apoi, din 7 octombrie, în fiecare sâmbătă și duminică, începe un nou sezon din „Sala de lupte culinare a lui Jamie şi Jimmy”. În emisiune, prietenii Jamie Oliver și Jimmy Doherty pregătesc noi ospățuri, în compania unor oaspeți cu speciali, ca Salma Hayek, Lindsay Lohan și Alesha Dixon.

REȚETĂ

Orez cu șofran în cremă de parmezan

Ingrediente

80 gr orez arborio;
200 gr echalot (ceapă);
300 gr morcovi;
300 gr țelină;
5 gr pătrunjel;
200 gr praz;
5 gr frunze de dafin;
100 gr țelină apio;
60 gr ceapă albă;
100 gr toșii întregi;
20 ml ulei de măsline;
40 gr unt;
2 gr șofran;
Sare și piper.

Preparare

Cu toate legumele, în afară de ceapa echalote, se face o supa vegetală ușoară;
Se pune jumătate de unt în tigaie;
Adăugăm ceapa echalote curățată și tăiată subțire
Se lasă până se face trasparentă, ne ajutăm cu un pic de apa caldă;
Se pune orezul;
Se călește;
Începem să adăugam supa vegetală;
Se adaugă șofranul;
Se aduce la coacere;
Se scoate din foc;
Se adaugă restul de unt și parmezan;
Se amestecă bine, până când se formează o cremă.