La premiera de gală a filmului "Quantum of Solace" din seria James Bond, proiecţia a fost întreruptă din motive tehnice.
Agentul 007 „a clacat“ joi seară, şi nu oriunde, ci la lansarea VIP a filmului său, „Quantum of Solace: Partea lui de consolare“, şi a primului cinema digital din România, The Light, la Liberty Center din Rahova. După ce invitaţ ii au aşteptat o oră şi jumătate, fumând ţigară după ţigară şi ascultând discursuri, arii de operă şi versuri despre Coca-Cola Zero Zero 7, filmul a început, într-un final, la 21.30. Însă taman când James Bond îşi negocia liniştit soarta cu spionul CIA, la o bere, în capitala Boliviei, o „mână criminală“ din Rahova i-a curmat, brusc, aventura: a rămas încremenit pe ecran, la 23.00. Doar subtitrarea i-a supravieţuit miraculos.
După vreo cinci minute, tulbură tor moment: unul dintre organizatori, vorbitor de limba germană, după cum singur s-a deconspirat a fi, a dezvăluit că, da, există o problemă. S-a pierdut „cheia“ şi filmul o să fie oprit, nu se ştie încă dacă definitiv.
După câteva telefoane precipitate, zecile de invitaţi din cele două săli, cu tot cu VIP-uri - ambasadorul Marii Britanii în România, Robin Barnett, Andreea Esca şi soţul ei, Alexandre Eram, Radu Naum sau Dana Săvuică - au fost rugaţi să ia o pauză de 15 minute.
Agentul 007, sabotat de o parolă expirată
Lămuriri suplimentare (şi optimiste) au venit de pe hol, de la John Sullivan, unul dintre partenerii străini ai proiectului The Light: „Ca o măsură împotriva piratării, filmul nu poate rula decât între anumite ore. La 23.00, filmul a fost setat să se oprească. Din păcate, am început prea târziu proiecţia. Ca să repornim filmul ne trebuie din nou parolele, de la distribuitorii noştri din Los Angeles. Teoretic, ni s-a spus că, odată pornit, filmul nu se va întrerupe, dar se pare că nu e aşa. Partea bună e că măsura contra piratării chiar funcţionează“. Dacă agentul 007 a supravieţuit cale de 22 de filme, tehnologia revoluţionară şi neatenţ ia organizatorilor, conştienţi de ora-limită până la care poate rula filmul, nu l-au iertat. „Dacă era peliculă nu se întâmpla asta“, a punctat după proiecţie, deranjată, o spectatoare din primele rânduri, probabil mai conservatoare din fire.
O duzină de neiniţiaţi în tainele tehnologiei de ultimă oră încă se întreabau contrariaţi: „Cum adică? Păi, filmul e de la Los Angeles?“. După vreun sfert de oră de aşteptare, lumea a început să plece. Încet încet, invitaţii au coborât pe scările rulante, au ieşit din mallul de Rahova, s-au îndreaptat spre taxiuri. Iar James Bond a rămas singur-singurel, tot la Los Angeles.