Evenimentul Zilei > Actualitate > JAFUL ANULUI ÎN ROMÂNIA. Pagubă de miliarde la un MAGAZIN DE ELECTRONICE. Plan ca-n filmele de la Hollywood
JAFUL ANULUI ÎN ROMÂNIA. Pagubă de miliarde la un MAGAZIN DE ELECTRONICE. Plan ca-n filmele de la Hollywood

JAFUL ANULUI ÎN ROMÂNIA. Pagubă de miliarde la un MAGAZIN DE ELECTRONICE. Plan ca-n filmele de la Hollywood

Un jaf de miliarde a vizat un magazin Altex din Iaşi.

Hoţii au folosit o sfoară și o dubiță şi au furat numai marfă de lux din magazinul de la Complexul ERA Shopping Park. Infractorii s-au documentat foarte bine în ceea ce priveşte accesul în interiorul magazinului pentru a reuşi să fure şi să transporte marfa furată: laptopuri şi smartphone-uri scumpe.

Conform anchetatorilor sunt două ipoteze: într-o primă variantă ar fi vorba de foşti angajaţi ai magazinului; a doua ipoteză ia în calcul actuali angajaţi care au oferit pontul altor hoţi.

Şi cei de la firma de pază sunt suspectaţi. Din primele cercetări, se pare că hoţii au venit cu o maşină pe şoseaua de centură, până la sensul giratoriu de la Uricani. Ulterior, aceştia au cărat bunurile pe jos, dovadă fiind mai multe laptopuri găsite pe câmp. Pagubele sunt uriaşe, fiind calculată o sumă ce ar ajunge la 3-5 miliarde de lei vechi.

Hoţii au acţionat după un plan bine pus la punct: au intrat în interiorul complexului, apoi au tăiat o coală de metal din acoperiş şi au coborât pe o sfoară. Camerele de supraveghere ale complexului au surprins două siluete în întuneric, dar fără a le surprinde detaliile.

„A fost organizată o acţiune cum ai parte să vezi doar în filmele de la Hollywood. Totul s-a făcut într-o ordine exemplară. Făptaşii s-au furişat prin spatele clădirii şi s-au folosit de scara de incendiu pentru a ajunge în zona unde este amplasat magazinul Altex. Este clar faptul că hoţii s-au documentat foarte bine până s-au decis să dea lovitura. Nu au folosit intrarea din spate a magazinului, folosită pentru aprovizionare, unde sunt amplasaţi senzori care ar fi declanşat imediat alarma. Cum spuneam: au urcat pe acoperiş, au tăiat o foaie de aluminiu din perete şi au coborât, cu ajutorul unei frânghii, de la o înălţime de circa 10 metri, direct în interiorul magazinului. Ajunşi acolo, s-au dus glonţ doar spre produsele cele mai scumpe, depozitate la raionul IT şi Comunicaţii. Nu s-au încurcat cu «hârburi». Zeci de laptopuri de firmă şi tot atâtea telefoane de ultimă generaţie. Cele mai noi produse de pe piaţă. Spre exemplu, la telefoane s-au atins doar de smartphone-uri, respectiv cele marca Samsung. Au legat produsele de acea frânghie, folosită să coboare în magazin, şi le-au ridicat până la acea breşă făcută în perete. După ce au terminat de încărcat toate aceste produse, s-au urcat pe frânghie şi duşi au fost. S-au găsit pe câmpul din apropierea magazinului câteva laptopuri pe care, cel mai probabil, le-au lăsat în urmă în timp ce se grăbeau spre maşină. Poate nu au mai avut loc şi pentru acestea în portbagaj…”, a spus unul dintre anchetatori conform ziaruldeiasi.ro.