Evenimentul Zilei > EVZ Special > JAF! Vai de viețile omenești de pe Marea Neagră
JAF! Vai de viețile omenești de pe Marea Neagră

JAF! Vai de viețile omenești de pe Marea Neagră

ARSVOM a dat o comandă de 9,166 milioane de euro, pentru două nave de salvare. Nașpa e că, până vor fi construite, salvarea pe Marea Neagră o vor face doar sirenele

Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM) a atribuit operatorului economic Suszi SRL, cu sediul în Constanţa, un contract în valoare de 9,166 milioane de euro, fără TVA, pentru achiziţionarea a două nave de căutare şi salvare specializate SAR, potrivit unui anunţ de atribuire al beneficiarului, postat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Locul principal de livrare a celor două nave de salvare este Dana 78, portul Constanţa.  Contractul a fost atribuit prin licitaţie deschisă, pe criteriul preţului cel mai scăzut.
Valoarea totală a contractului este de 9,166 milioane de euro, fără TVA, sau 41,382 milioane de lei. Contractul nu intră sub incidenţa acordului privind contractele de achiziţii publice şi nu poate fi subcontractat.

Jaf instituționalizat

Recent, Guvernul, ignorând hoțiile de la ARSVOM semnalate de propriul Corp de Control a aprobat repararea și retehnologizarea remorcherului-salvattor Hercules, veci de 28 de ani. Cu banii alocați, se puteau cumpăra cel puțin cinci, dacă nu șase remorchere cu performanțe similar. Citiți, aici, și aici, despre jaful de la ARSVOM.