Evenimentul Zilei > Actualitate > Jaf istoric: Declarații incendiare de la românii achitați în dosarul Tamara Ecclestone
Jaf istoric: Declarații incendiare de la românii achitați în dosarul Tamara Ecclestone

Jaf istoric: Declarații incendiare de la românii achitați în dosarul Tamara Ecclestone

Românii incriminați pentru furtul de 50 de milioane de lire, în ceea ce presa britanică a numit "jaful secolului", au explicat în premieră de ce sunt nevinovați. Pe 4 ianuarie, instanța i-a declarat nevinovați.

Români achitați într-un jaf istoric – Tamara Ecclestone! Românii incriminați pentru furtul de 50 de milioane de lire, din cartierul miliardarilor londonezi, au vorbit în premieră, vineri seară, la emisiunea Exces de putere, la Antena 3. Instanța a decis la începutul acestui an, pe 4 ianuarie, că cei 4 români sunt nevinovați după ce, timp de un an, atât autoritățile locale cât și presa britanică i-a numit hoți în „jaful secolului”.

Români achitați într-un jaf istoric: Tamara Ecclestone! Au fost prinși într-o capcană judiciară

Români prinși în capcană judiciară a furtului secolului din Marea Britanie. Doi dintre cei acuzați că au jefuit-o pe  moștenitoarea imperiului magnatului Bernie Ecclestone și pe Frank Lampard, legendă a clubului Chelsea, au fost în direct la Antena 3, imediat după ce au fost achitați și eliberați.

Dovezile care i-au convins pe jurați și pe magistrați anulează acuzațiile care i-au târât pe români la închisoare în temniță. Românii au fost incriminați fără temei pentru furtul de de 50 de milioane de lire din cartierul miliardarilor londonezi. Ei au dorit să vorbească, în premieră, pentru conaționali despre acest caz.

Recepționerul de hotel Alexandru Stan (49 ani) şi fostul profesor de sport Sorin Marcovici (53 ani) au stat în arest timp de 6 luni, pe nedrept. Aceștia au fost acuzați de complicitate la jaful care ar fi fost orchestrat de ceilalți doi inculpați.

Ce spun românii achitați în acest jaf istoric: „Dormeam și mi-au spus doar atât, că sunt suspect”

Este vorba de Maria Meşter, prezentată de presa britanică drept creierul operațiunii, și de fiul ei, Emil Bogdan Săvăstru. Alexandru Stan a dat detalii.

„Pe data de 8 aprilie 2020 la ora 7 dimineață, au descins în casa în care locuiam, un share-house, cu mai multe familii în casă. 40 de polițiști. Dormeam și mi-au spus doar atât, că sunt suspect la comiterea unei infracțiuni de spargere. Au făcut control în casă și nu s-a găsit absolut nimic. M-au dus la secție.

Din cauză că suntem români, putem fi duși în închisoare fără probe

„După 4 ore de stat în celulă am cerut un avocat. Avocata mi-a spus că sunt acuzat de complicitate la spargere în valoare de peste 50 de milioane de lire. Era să îmi cadă telefonul din mâna. Am fost eliberat a doua zi la ora 3. A trebuit ca o perioada de trei luni de zile să merg săptămânal la secția de poliție să semnez. Control judiciar Lucram în centrul Londrei. Lucram la Kings Kross. N-am fost niciodată în acea zonă (n.r. zona spargerii). Noi vrem să arătăm cum, și cu probe, din cauza faptului că suntem români, putem fi luați de pe stradă și duși în închisoare, fără nici cea mai mică probă”, a povestit Alexandru Stan.

Românii au pierdut tot din cauza acuzațiilor nedovedite: „Suntem în stradă”

Din nefericire, cei doi români acuzați pe nedrept sunt afectați masiv de acest scandaș. „Nu se spune nicăieri, casa Tamarei Ecclestone era supravegheată si avea paza 24/24, fosti ofiteri din armată, plus câini de supraveghere. Tot la fel, nu se spune absolut nimic nici cum ar fi oprit bodyguardul camerele de supraveghere.

Suntem în stradă. Ne-au luat muncă, ne-au luat universitate, nu ne-au dat niciun fel de ajutor, nici măcar nu ne-au mai băgat în seamă. Noi am venit în țara asta să ne facem un viitor și să ne ajutăm familiile. Noi nu am venit să furăm. Cerceii care erau în urechile Mariei Meșter valorau 2950 de lire.” a mai spus Alexandru Stan, în direct, la Antena 3.