Ei au dat asigurări că portretul este "extrem de aproape de realitate".

Jack Spintecătorul, a reușit să nu fie prins de Poliție în anii 1880.  Era căutat pentru că a ucis și mutilat cel puțin cinci prostituate din Londra.

Echipa de la Scotland Yard l-a descris pe criminalul în serie ca arătând "înspaimântător de normal", dar era capabil de acte de cruzime inimaginabile.

Unul dintre directorii departamentului de criminalistică a Scotland Yard, Laura Richards, care i-a studiat și pe criminalii în serie Fred West și Ian Huntley, a decis să redeschidă faimosul dosar, ajutându-se de tehnici moderne de investigație. Ea a apelat la o echipa de experți, inclusiv un geograf, patologi și istorici pentru a afla dacă poate rezolva cazul vechi de peste un secol.

Rezultatul: cel mai fidel portret robot din punct de vedere fizic și psihologic care a fost întocmit vreodată.

Laura Richards afirma că Jack Spintecatorul avea între 25 și 35 de ani, o constituție robustă, în jur de 1,68 m înalțime. "Pentru prima dată, am putut înțelege ce fel de persoană era acest criminal. Putem acum să estimăm cam în ce zonă locuia, cam pe ce stradă chiar, cum arăta și, mai mult decât atât, putem ști cum a reușit să scape de justiție".

Șeful Poliției Metropolitane, John Grieve, credea, în 2006,  că asasinul ar fi fost prins dacă informațiile ar fi fost descoperite la vremea respectivă: "am ajuns cel mai departe cu informațiile de când a apărut acest criminal. Atunci, ar fi fost suficiente aceste date ca polițiștii să înceapă să bată pe la uși și să întrebe de el… sigur l-ar fi prins".


Fiind considerat ca primul criminal în serie al Marii Britanii, Jack Spintecătorul este acuzat ca ar fi ucis, în 1888, cel putin cinci prostituate în Whitechapel, estul Londrei. Nu a fost niciodată prins. Victimele sale au fost ucise prin înjunghiere și apoi mutilate bestial. În unele cazuri, criminalul chiar a scos organele victimelor sale. Există teorii conform cărora acesta ar fi avut pregătire medicală.

Porecla Jack Spintecătorul a fost preluată dintr-o scrisoare trimisă la acea vreme unei agenții de presă din Londra și, deși anchetatorii au crezut o vreme că a fost trimisă chiar de criminal, ulterior s-a dovedit că era doar o farsă.

Lista suspecților a inclus nume celebre ca Lewis Carroll, prințul Albert Victor și Sir John Williams, obstetricianul familiei regale.

Utilizând experieța obținută din studierea crimelor moderne, echipa de experți a examinat depozițiile celor 13 martori de atunci, pentru a completa noul portret robot: "perfect sănătos, cu un aspect banal, dar capabil de atrocități extraordinare", declara Richards.

John Grieve adăuga: "este o părere generală greșită conform careia nimeni nu l-a văzut pe criminal și că el a dispărut pur și simplu în cețurile Londrei. Nu este corect. Au existat martori care au spus ce au văzut poliției. Noi am putut face mult mai mult decât atunci, am putut realiza, pe baza declarațiilor martorilor oculari, o imagine fidelă, cu ajutorul tehnologiilor de ultima oră".

Te-ar putea interesa și: