Jack și Jackie - doar tragedia de la Dallas a prevenit destrămarea cuplului numărul 1 al Americii

Jack și Jackie - doar tragedia de la Dallas a prevenit destrămarea cuplului numărul 1 al Americii Sursa: Wikipedia

Jack și Jackie - doar tragedia de la Dallas a prevenit destrămarea cuplului numărul 1 al Americii. Cum s-a derulat viața celor doi parteneri?

Jack și Jackie - doar tragedia de la Dallas a prevenit destrămarea cuplului numărul 1 al Americii. Cum s-a derulat viața celor doi parteneri?

La 22 noiembrie 1963, la Dallas, Texas, la ora 12.3o, președintele SUA John F Kennedy era asasinat. A fost nimerit de mai multe gloanțe, iar soția sa Jacqueline Bouvier Kennedy l-a ținut în brațe, deux-piece-ul ei roz, umplându-se de sânge. După ce s-a pronunțat decesul și vicepreședintele Lyndon Johnson a depus jurământul, doamnei Kennedy i s-a sugerat să schimbe ținuta, ea replicând: „Nu! Lăsați-i să vadă ce au făcut!”

Presa mondială a scris că atunci când și-a luat rămas bun de la soțul ei, decedat, înainte de a fi pus în sicriu, Jacqueline și-a scos verigheta, i-a pus-o pe deget soțului, respectând jurământul fidelității irlandeze. Dar oare așa să fi fost? După cum se știe Jacqueline, numită Jackie a fost o Primă Doamnă deosebită, a prezentat Casa Albă publicului dar a fost și Prima Doamnă care ar fi vrut să divorțeze. Problema: Infidelitatea era marea problemă a bărbaților Kennedy care au ajuns la căsnicie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Jack și Jackie înainte de a fi domnul și doamna Kenendy

John F Kennedy, fiul unui diplomat american controversat, catolic irlandez de origine se născuse în 29 mai 1917 și în 1940, absolvise Harvardul.  Asta după ce problemele congenitale la coloana vertebrală, scarlatina, anghina difterică îi făcuseră copilăria un coșmar A fost ofițer al US Navy (la un birou de intelligence), dar acolo s-ar fi cuplat cu o femeie măritată, suspectă de spionaj nazist. A fost ofițer comandant adjunct pe un torpilor scufundat în luptă, John, alintat Jack, supraviețuind și reușind să salveze echipajul în august 1943.

În anul următor, Joe, fratele mai mare a murit în cazul unei misiuni secrete deasupra Franței ocupate ca ofițer aviator. Din 1946, fiind erou al Pacificului de Sud, Jack a intrat în Congres, devenind congresman american. Din 1952, a intrat în Senat, fiind senator american până în 196o, când tatăl său i-a coordonat campania prezidențială pentru a fi primul președinte catolic al SUA.

Diferență de vârstă de 12 ani

Jacqueline Bouvier era cu 12 ani mai tânără decât Jack. Ea a rămas în istorie ca Jackie. Se născuse la 28 iulie 1929, la New York. A primit o educație complexă, studiind chiar în Europa, la Paris. Și-a început cariera ca jurnalistă, ocazie cu care îl va cunoaște pe cel care avea să-i fie soț, S-a vehiculat despre ea că a avut câteva relații pasagere până să devină doaman John F. Kennedy. Printre iubiții ei ar fi fost oficiali civili și militari americani, întâlniți în timpul muncii de ziaristă.

Jack și Jackie au avut o relație ascunsă, dar presa a aflat când cei doi au mers la Londra la încoronarea Reginei Elisabeta a II-a, în mai 1953. Se spune că Jackie care lucra la Washington Times a mers acolo să vadă dacă iubitul ei cam afemeiat Jack o mai dorește. Jack nu putea risca să își afecteze prestigiul și la întoarcere, o cere de soție, cei doi căsătorindu-se la 12 septembrie 1953.

Deceniul lui Jack și Jackie: între infidelitățile lui și dramele ei. Spectrul divorțului

John F. Kennedy devinde în 1961, președinte al SUA, primul președinte catolic și anti-mason. Jackie decide să lanseze o modă a unei Prime Doamne, prezintă la televizor saloanele Casei Albe, declară ce ținute poartă. Își însoțește soțul în toate vizitele oficiale. Este celebră pentru ținutele cu guler închis până sus și culorile vii.

Secretele din spatele asasinării lui Kennedy

Sursa foto: 116669369 © Chris Dorney | Dreamstime.com

Cuplul Jack și Jackie a avut  patru copii, doi băieți, John, Patrik, două fete, Arabella și Caroline. Jack a fost un afemeiat notoriu. A avut relații cu femei numeroase, chiar cu Marylin Monroe, care apoi a devenit amanta fratelui său Robert, Procuor General al SUA în mandatul fratelui său. Se spune că J.E. Hoover a menținut FBI după ce i-a spus lui Kennedy că are înregistrări cu el întreținând relații sexuale cu femei în case supravegheate unde exista suspiciunea că se întâlneau spioni anti-americani.

De ce a intrat în depresie

Moartea lui Patrick Bouvier Kenendy care a trăit numai 39 de ore a aruncat-o pe Jackie în depresie.  Un divorț i-ar fi anulat șansele unui al doilea mandat la Casa Albă. Moartea lui Marylin Monroe în 1962 a adus multă tristețe în America și multă iritare în familia Kennedy fiindcă se știa că blonda unică fusese împărțită frățește de Jack și Robert Kennedy.

Totuși, Jackie decide să rămână. La moartea soțului ei, a fost mediatizată ca monument de suferință și rezistență. Fiul ei Jack a salutat cortegiul tatălui deși avea doar trei ani. În 1968, e zguduită de moartea cumnatului ei, asasinat în timpul campaniei electorale în care concura și Richard Nixon, care va și câștiga alegerile de la republicani, Kennedy fiind un clan de democrați.

Jackie devine soția magnatului Aristotel Onassis din 1968. Acesta pusese un pariu cu rivalul său Stavros Niarchos că, dacă voia o putea „colecționa” pe Jacqueline Bouvier Kenedy. Evident, a reușit, deși cei doi au avut o căsnicie eșuată, salvată de la divorț prin moartea lui Onassis în 1975.

Jackie a murit la 19 mai 1994, la aproape 31 ani de la moartea primului soț și la aproape 20 de la moartea celui de al doilea soț.