Izvorul Tămăduirii se numără printre sărbătorile care amintesc de importanța Maicii Domnului în viața creștină. Titulatura originală a acestei zile provine din limba greacă și se traduce „Izvorul cel de viață primitor” .De altfel, preoții spun că acesta se află în strânsă legătură cu praznicul Învierii. An de an, numeroși credincioșii ortodocși iau parte la slujbele speciale și păstrează o serie de tradiții.
Izvorul Tămăduirii. Sărbătoare importantă pentru credincioșii ortodocși
Această sărbătoare religioasă nu are o dată fixă, ci este marcată în fiecare an în vinerea din Săptămâna Luminată. După Paște, credincioșii ortodocși sunt îndemnați să respecte tradițiile și obiceiurile prilejuite de Izvorului Tămăduirii.
Sărbătoarea este marcată cu o cruce roșie în calendarul ortodox. Totodată. Pee 10 Mai 2024, este prăznuit și Sfântul Simon Zilotul. Acest moment al anului amintește de importanța Maicii Domnului și legătură acesteia cu praznicul Învierii Domnului.
Tradiții din Bucovina
În această zi, în toate bisericile şi mănăstirile ortodoxe, după Sfânta Liturghie, se săvârşeşte slujba de sfinţire a apei, denumită Agheasma Mică. În unele zone ale României, sărbătoarea poartă numele de Vinerea Scumpă sau Fântânița.
În Bucovina, gospodinele pregătesc colaci împletiți, pe care îi dau de pomană celor nevoiași. De asemenea, acestea le oferă copiilor ouă roșii și turte din aluat dulce, care amintesc de blândețea Maicii Domnului. Credincioșii sunt de părere că sfințită, primită după Sfânta Liturghie, poate alunga duhurile rele și are proprietatea de a curăța trupul.
Izvorul Tămăduirii. Mănăstirile din inima Transilvaniei, pline de credincioși
În fiecare an, mănăstirile din Ardeal sunt pline de credincioșii care sărbătoresc Izvorul Tămăduirii. După Sfintele Liturghii, aceștia iau parte la slujbele de sfințire a apei și se roagă pentru roadele pământului. În Transilvania, multe gospodine dau de pomană gogoși, miere, colaci sau alimente.
De altfel, de Izvorul Tămăduirii, credincioșii sunt îndemnați să nu spele, să coasă sau să facă treburi gospodărești.
De exemplu, la Mănăstirea Constantin Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, an de an, mii de persoane iau parte la slujba prilejuită de Izvorul Tămăduirii.