Cascada celor șapte izvoare sau ”apa nemuririi” este un loc care a fascinat imaginația oamenilor din cele mai vechi timpuri și până în prezent.
Locul, de o frumusețe răpitoare, se află în masivul Bucegi fiind cunoscut și sub numele de ”izvorul nemuririi”. Se spune că fostul președinte al României, Nicolae Ceaușescu era atât de impresionat de acest loc, încât de câteva ori pe săptămână i se aducea apă de băut. Analizele efectuate la momentul respectiv au indicat că ”apa nemuririi” este cea mai curată și mai pură apă din lume, drept pentru care fostul dictator român credea că locul este unul de o ”magie formidabilă”.
Studiile microbiologice asupra apei de la cascada cele 7 izvoare au fost efectuate înca din perioada interbelică. Primele teste au fost realizate în anul 1927, acestea fiind reluate în anii 1930 si 1935, dar și la finalul anilor 1970, când tehnologia a permis alte tipuri de analize, efectuate mult mai temeinic și științific. Specialiștii susțin că nivelul bacteriilor este zero, locul fiind unic în lume.
Analizele recente vorbesc despre îndeplinirea de către apa din zonă a tuturor parametrilor stabiliți de legislația în vigoare.
Ceaușescu crederea în secretul nemuririi
Interesul lui Nicolae Ceaușescu pentru acest loc ”sacru” a făcut ca în zonă să fie trimise mai multe expediții care să studieze locul.
Astfel, o echipă de speologi ar fi descoperit faptul că sub ”Cascada celor șapte izvoare” se află un lac subteran, din care se revarsă la suprafață ”apa nemuririi”. Debitul apei este unul consistent, de 400 de litri/secundă, iar din acest motiv specialiștii susțin mediul împiedică dezvoltarea bacteriilor.
Pe timpul comunismului accesul în zonă a fost restricționat de autorități, și din motivul că Nicolae Ceaușescu credea cu putere în secretul nemuririi.
Mai recent, alte studii făcute de specialiști susțin teoria că apa trece fie printr-un zăcământ de argint care împiedică dezvoltarea bacteriilor, fie printr-un câmp magnetic, ca multe altele descoperite în zona Bucegilor.
Legenda lui Zamolxe
”Cascada celor 7 izvoare” este situată între lacurile Bolboci şi Scropoasa, pe valea Ialomiţei. Apa care ţâşneşte din munte este subiectul a numeroase legende care îi atribuie proprietăţi magice.
Oamenii locului povestesc că din moși strămoși li s-a transmis faptul că dacii își luau apa necesară din aceste izvoare de apă pură. Circulă poveşti despre izvoarele sacre ale lui Zalmoxe, localizate chiar pe locul cascadei celor 7 izvoare.
Nu există însă nicio dovadă concretă cu privire la folosirea ”apei nemuririi” ca loc iniţiatic sau curativ de către daci. Cecetările arheologice efectuate până în prezent nu au găsit nici o trimitere la ”apa nemuririi” în civilizația dacă.