Consecințele psihice ale izolării, măsură pe care mai multe țări afectate de pandemia Covid-19 au prelungit-o, îi îngrijorează pe medici, care cer o examinare aprofundată a riscurilor.
Consecințele indirecte ale prelungirii măsurilor de izolare se acumulează și vor fi resimțite, este de părere Linda Bauld, profesor de sănătate publică la Universitatea din Edimbourg, după ce săptămâna trecută autoritățile au anunțat încă trei săptămâni de „lockdown” în Marea Britanie.
Linda Bauld a invocat faptul că studiile recente arată o creștere îngrijorătoare a anxietății și a depresiei în rândul populațiilor.
Această constatare se repetă în toate țările unde au fost luate aceste măsuri drastice de izolare, măsuri care nu s-au mai luat de decenii în societățile moderne.
Astfel, în Franța, un consorțiu de unități de cercetare, între care Școala de Studii Avansate în Sănătate Publică, a lansat CoConel (coronavirus et confinement), un studiu făcut pe un grup de 1000 de persoane, realizat de Ifop începând cu luna martie. 37% din subiecți au prezentat semne de suferință psihologică.
Comparația cu ultimele date colectate în rândurile populației generale, în 2017, sugerează o degradare a sănătății mentale în cursul izolării.
Dacă această situație continuă încă câteva săptămâni, ar putea favoriza apariția unor patologii psihiatrice severe și o creștere a cecerilor de ridicare a măsurilor de izolare, avertizează cercetătorii.
Aceleași preocupări sunt și în Statele Unite, unde peste o treime din americani (36%) afirmă că pandemia le afectează serios sănătatea mentală, subliniază American Psychiatric Association (APA) într-o scrisoare adresată Congresului, scrie Ouest-France.
Alertând cu privire la riscul de a vedea și mai mulți americani care au nevoie de îngrijiri psihiatrice, APA a solicitat investiții pentru nevoile imediate și pentru perioada de recuperare, în special în materie de teleconsultări și accesul la tratamente.
Un apel la acțiune a fost semnat și în Marea Britanie de către 24 de specialiști ai prestigioasei publicații Lancet Psychiatry, în aceeași zi în care a fost anunțată prelungirea măsurilor de izolare.
Aceștia cer în special o supraveghere atentă a consecințelor psihiatrice ale pandemiei bazându-se, de asemenea, pe sondajele de opinie care dezvăluie o teamă mai puternică a impactului psiho-social al epidemiei decât de cea de a fi infectat cu noul coronavirus.
Izolarea socială sporită, singurătatea, preocupările de sănătate, stresul și recesiunea economică: condițiile sunt reunite pentru a dăuna bunăstării și sănătății mintale, a rezumat unul dintre semnatari, Rory O'Connor, de la Universitatea din Glasgow, într-o conferință prin telefon.
Problema este prea importantă pentru a fi ignorată, atât din punct de vedere uman, cât și din punct de vedere al impactului social mai larg, afirmă experții britanici.
Accesul la profesioniștii în sănătate mintală va fi una din mizele ieșirii din această criză, estimează aceștia.