Vineri, 27 februarie 1948 - Moartea Patriarhului Nicodim Munteanu. S-a încheiat al doilea capitol patriarhal! Azi, vineri, 27. II. 19487, la orele 17.45, a murit Patriarhul Nicodim, consemna Dudu Velicu, teolog ortodox și fost secretar personal al Patriarhului Miron Cristea, care a ținut un jurnal jurnal din care putem afla zbaterile de la vârful Bisericii Ortodoxe Române după instaurarea comunismului în 1945.
Procurorul şi medicul legist au constatat şi consemnat decesul.
Îmbrăcat în odăjdii absolut noi şi-n fir de aur, cu mitră în cap, cârjă alături, în picioare cu papuci turceşti, cusuţi de asemenea cu fir de aur, a fost aşezat pe două mese aşezate cap în cap, în Sala sinodală a Palatului patriarhal.
S-a procedat apoi la sigilarea apartamentului Patriarhului, bibliotecii, pivniţei etc., fiind de faţă comisia formată din:
- arhiereu vicar patriarhal Pavel Şerpe;
- preot Gheorghe Maxim, consilier referent la Secţia economică;
- preot C. Coman, consilier referent la Secţia economică;
- preot Alex. Ionescu, consilier referent la Secţia administrativă;
- preot C. Cosma, consilier referent la Secţia administrativă;
- preot Vasile Ştefan, de la Consiliul Central Bisericesc;
- preot C. Dincescu, membru al Administraţiei eparhiale, Secţia economică;
- preot Grigore Cernăianu, membru al Administraţiei eparhiale, Secţia economică etc.
Biblioteca şi pivniţa au fost sigilate – am văzut eu – numai de arhimandritul Ilarion Bălăiţă, şeful fabricii de lumânări a Arhiepiscopiei, însoţit de un om de serviciu, care ţinea o lumânare.
Sigiliul a fost dat apoi în păstrare unei persoane din Palat. Pe sofaua de lângă telefon şade Episcopul Iosif Gafton, având bufniţele Vasilache în dreapta (arhimandritul Haralambie) şi-n stânga (Vasile). Radu, avocatul, nepotul Patriarhului, stă.
Pentru mâine, la ora 9, Episcopul Iosif Gafton şi arhiereul Pavel Şerpe sunt invitaţi de ministrul Cultelor, Stanciu Stoian, la minister.
Când i s-a făcut cunoscut lui Iosif Gafton, acesta a spus: “Funcţiunea mea a încetat o dată cu închiderea ochilor Patriarhului.” Eu eram de faţă. Intervine însă cineva, spunându-i că poate este chemat pentru a da oarecari referinţe, la care el răspunde: “Aşa, da, merg.”
Între timp vine lângă noi Comisia de pecetluire.
Gafton, râzând, se adresează celor din comisie, spunându-le să nu aplice cumva şi pe valiza lui. Preotul Alex. Ionescu îi răspunde, râzând de asemenea: “Aş pune sigiliul, Prea Sfinţite, însă numai pe ghetele acelea frumoase.” “Cu gumilastic”, adaugă preotul Gh. Vintilescu, inoportun ca întotdeauna.
Râs în toată regula, cu înclinări clericale pe spate, ca la un banchet pe care l-ar fi dat decedatul.
Pentru mâine, este aşteptat să sosească în capitală Mitropolitul Justinian Marina al Moldovei, care, în ordine canonică, este locţiitor de Patriarh.
Cât despre ultima dorinţă a Patriarhului, nu s-a putut afla nimic, deşi se întrebau unii clerici între ei.
Se crede că va fi înmormântat în Catedrala patriarhală, dacă nu la Mănăstirea Cernica, deşi ciracii ţin, cu orice preţ, să fie dus la Mănăstirea Neamţ.
În această privinţă a fost întrebat arhimandritul Melchisedec Dimitriu, telefonic, la Mănăstirea Neamţ, unde este stareţ, însă a răspuns că nu ştie nimic.
Boala Patriarhului: pneumonie din cauza răcelii contractate săptămâna trecută, când a fost plimbat la Mănăstirea Cernica.
Cenuşă a fost propus membru în comisia pentru inventarierea lucrurilor Patriarhului Nicodim, însă s-a opus arhiereul Pavel Şerpe, alături de preotul Gh. Maxim.
Comisia a găsit până acum, din lucrurile Patriarhului decedat, câteva perechi de cămăşi şi indispensabili, şi acestea murdare şi aruncate.
Până în prezent, nu s-a găsit testamentul Patriarhului.
Este deci aşteptat să vină arhimandritul Melchisedec Dimitriu de la Mănăstirea Neamţ, pentru a da lămuririle necesare în această privinţă. Se afirmă că, dacă testamentul nu convine ciracilor şi el s-ar afla în mâinile lor, ei sunt capabili să-l ascundă şi să afirme că nu-l au.
Grigore Spiru afirmă totuşi că Patriarhul şi-a exprimat dorinţa, în testament, să fie înmormântat la Mănăstirea Neamţ, iar Episcopul Iosif Gafton să facă parte din locotenenţă.
Arhiereul Galaction Cordun, egumenul Bisericii Sfântul Spiridon, a vociferat în Catedrala patriarhală şi apoi a propus Mitropolitului Justinian Marina, locţiitor de Patriarh, să se deschidă sicriul Patriarhului Miron Cristea şi să-i fie înlocuite cu altele mai puţin scumpe: cârja, engolpionul, mitra etc., ca fiind de mare preţ.
Mitropolitul Marina şi-a declinat competenţa, spunând că în această privinţă poate hotărî numai Sinodul.
Preotul C. Burducea mi-a spus că arhiereul Cordun, ca şi Petru Groza, primul ministru, Mitropolitul Nicolae Bălan al Ardealului, preoţii Liviu Stan şi Spiridon Cândea, profesori [la] Sibiu şi consilieri ministeriali ai lui Groza sunt francmasoni şi activează după instrucţiunile unei loji din Londra, unde Mitropolitul Bălan este în gradul 33.
Joi, 22 aprilie 1948
Costumul alb, cu camilafcă tot albă al Patriarhului Nicodim l-a luat Episcopul Iosif Gafton al Argeşului. El afirmă că i-a fost dăruit.
S-a hotărât ca Patriarhul Nicodim să fie înmormântat în Catedrala patriarhală, alături de decedatul Miron Cristea.
Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric