Invizibilul Baron Lamborghini era altădată cel mai lăudat politician liberal. Își pune cineva cenușă în cap?

Iulian Dumitrescu este președintele Consiliului Județean Prahova, prim-vicepreședinte PNL și unul dintre cei mai influenți lideri liberali. Așa îl prezentau, în ultimii ani, presa locală și o parte a presei naționale care-l vedea ca pe bihoreanul Ilie Bolojan, un liberal care a schimbat fața orașului Oradea și a județului, dar a adus un suflu nou și în politica de la centru. Dumitrescu e acum un penal cu multe bube. Bube care, subit, se văd precum Lamborghini și averea lui.

După ce Florin Cîțu a fost ales președintele PNL, mult-lăudatul Iulian Dumitrescu din Prahova a fost ales prim-vicepreședinte. Atunci nu era numit „baron”. Mai târziu, în 2021, era propus să fie ministru al Transporturilor, doar că președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă și-au amintit că Iulian Dumitrescu are o problemă puturoasă la DNA și au zis „pas”. Făcuse pe intermediarul unei întâlniri între niște funcționari ai statului și oameni de afaceri din Constanța, apropiați de un secretar de stat de la Transporturi, cu ministrul Cătălin Drulă, aflat pe final de mandat, căci USR ieșea de la guvernare.

La acel moment, în vara lui 2021, procurorii DNA Constanța au descins la Ministerul Transporturilor și în alte locații din Ilfov, București și Constanța unde au făcut percheziții. Era un dosar de trafic de influență, spălare de bani și constituire de grup infracțional în care existau și înregistrări făcute în biroul lui Cătălin Drulă. Iar într-una din acestea apărea și Iulian Dumitrescu când i-a solicitat ministrului să-i primească pe „protejați” și să-i ajute cu menținerea în funcții. Probabil că vă amintiți că stenogramele au apărut rapid pe un site apropiat USR și s-a comentat că ministrul Drulă știa că discuțiile sunt înregistrate.

Dumitrescu a trecut cu bine peste această anchetă a DNA, n-a pățit nimic, și nici de dosarul respectiv nu s-a mai interesat nimeni. În presă, prim-vicele liberal nu a fost numit Baronul de Prahova și nici luxosul Lamborghini cu care circula n-a zgâriat retina vreunui politician sau jurnalist. Astfel Iulian Dumitrescu a rămas același președinte capabil al Consiliului Județean Prahova, „unul dintre cei mai influenți lideri liberali”.

Despre averea lui se știa că din 2007 și până în 2012, când a fost ales senator PNL de Călărași, a derulat contracte de sute de milioane de lei cu statul. Apoi firmele au fost preluate de tatăl lui. În anii următori, declarațiile sale de avere n-au atras atenția, nimănui nu i s-a părut că șeful județului Prahova a acumulat bunuri și sume ireal de mari. Vestiții procurori ploieșteni Lucian Onea și Negulescu-„Portocală” nu l-au avut în vizor nicio clipă, chiar dacă acum, după ce DNA îl cercetează pentru mită, iar instanța l-a pus sub control judiciar, se vorbește de opulența și luxul care îl caracterizau pe Baronul Lamborghini.

Când și cum s-a clătinat soclul lui Iulian Dumitrescu

Semnalul care a alarmat oarecum staful PNL a venit abia la mijlocul anului trecut, când informații certe, venite probabil din sfera SRI, arătau că Iulian Dumitrescu și-a numit apropiați în funcții cheie la ANAF și că, în același timp s-a amestecat în vânzarea mai multor firme cu mari datorii la stat către niște cetățeni albanezi care apoi au dispărut din România. Statul nu mai avea cum să recupereze sumele uriașe. A fost și marea dezvăluire a presei la acel moment, iar soclul „politicianului onest și priceput” de la Prahova a început să se clatine.

PNL a avut reacție imediată despre acest tun: Justiția trebuie să-și facă datoria, iar partidul va aplica Codul Etic. Importanți lideri liberali, susținători ai lui Dumitrescu, au făcut pasul înapoi și laudele, ieșite altădată ca fumul din lampa lui Aladin, s-au risipit în șapte zări.

Din vara lui 2023 și până la 1 februarie 2024 când l-au umflat procurorii DNA, despre președintele Consiliului Județean Prahova aproape că nu s-a mai vorbit deloc în presă. După acuzațiile procurorilor și ancheta penală declanșată, invizibilul Baron corupt a devenit vizibil și a fost dezbrăcat ca o ceapă chiar și de către jurnaliștii care-l vedeau un gen de eminență cenușie a liberalilor din generația tânără.

Nu pare să-i pese prea tare Baronului Lamborghini nici de dezvăluirile presei, nici de procurori și nici de colegii de partid. Și-a depus candidatura pentru o nouă rundă de baroniadă, după ce și-a făcut scut din vreo 20 de primari din județ. Se declară nevinovat și spune că așteaptă hotărârea justiției. Are dreptate Invizibilul devenit vizibil. Legea permite. La fel scrie și în statul partidelor – sunt dați afară sau li se ia dreptul de a candida celor găsiți vinovați de instanță. Nu mai poate candida decât dacă primește o condamnare. Iar dacă  magistrații care calcă strâmb sunt trecuți prin filtrul CSM care decide trimiterea în judecată, de ce metoda n-ar fi aplicată și la politicieni!?

Știu că președintele PNL Nicolae Ciucă nu se simte confortabil cu situația de la Prahova. E unul dintre cei care știu că în cazul Baronului Lamborghini nu-i un accident. L-a suspendat din funcția de președinte al CJ Prahova.

Președintele Iohannis s-a arătat însă optimist pentru viitorul liberalilor:

„Am văzut aceste știri, nu cred că afectează semnificativ pentru că aceste chestiuni nu se îndreaptă spre activitatea politică, ci spre activitatea economică și aici fiecare trebuie să răspundă dacă este întrebat. Nu îmi imaginez că va fi o implicație politică semnificativă”, a declarat Klaus Iohannis.

 Să spunem că este o revelație sugestivă.