Iulia Timoşenko rămâne în închisoare. Curtea de Casaţie i-a respins apelul

Iulia Timoşenko rămâne în închisoare. Curtea de Casaţie i-a respins apelul

Curtea de Casaţie din Ucraina a respins miercuri recursul fostului premier Iulia Timoşenko şi a confirmat astfel condamnarea sa la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere.

Închisă de un an, Iulia Timoşenko a fost condamnată în luna octombrie la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere în urma semnării unui contract de gaze cu Rusia considerat dezavantajos pentru Kiev în perioada în care era şefa guvernului.

"Judecătorii instanţei au ajuns la concluzia că recursul nu poate fi admis", a precizat judecătorul Olexander Yelfimov, citat de agenţiile internaţionale, preluate de Agerpres.

Circa o sută de simpatizanţi ai Iuliei Timoşenko au manifestat în faţa Palatului de Justiţie din Kiev, afişând pancarte de susţinere a opozantei şi cerând "sfârşitul represiunii politice".

Ne puteți urmări și pe Google News

Fostul premier a contestat verdictul, pe care l-a denunţat ca fiind o răzbunare politică a preşedintelui Viktor Ianukovici, ales în 2010.

După confirmarea verdictului în apel în decembrie anul trecut, Iulia Timoşenko a depus un recurs la Curtea de Casaţie. Opozanta a sesizat de asemenea Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), care a început luni examinarea cazului, urmând să se pronunţe ulterior.

Cazul Timoşenko a provocat o criză gravă în relaţiile dintre Kiev şi Occident, care denunţă motivaţia politică a afacerii şi cere eliberarea opozantei, împiedicată să candideze la alegerile legislative de la 28 octombrie din Ucraina.

Suferind de hernie de disc, Iulia Timoşenko a fost transferată în mai din închisoarea sa din Kharkiv într-o clinică publică.