Îţi DOREŞTI aşa ceva? REŢETA pentru a fi GENIAL

Îţi DOREŞTI aşa ceva? REŢETA pentru a fi GENIAL

Publicaţia The Week a prezentat o analiză surprinzătoare a caracteristicilor necesare pentru a fi genial.

Prima dintre aceste calităţi este de a te lăsa condus de curiozitate. În cartea sa, "Creativity", eminentul psiholog american de origine ungară Mihaly Csikszentmihalyi, fost şef de catedră al Facultăţii de Psihologie din cadrul Universităţii din Chicago, dar şi al catedrei de sociologie şi antropologie de la Lake Forest College, a realizat interviuri cu 91 de indivizi excepţionali din diverse domenii, printre care şi 14 laureaţi ai Premiului Nobel.

Dorinţa puternică

Una dintre concluziile sale este că "persoanele creative de succes trebuie să dispună din abundenţă de două lucruri: curiozitate şi motivaţie". Aceste persoane sunt absolut fascinate de subiectul lor de excelenţă, iar chiar dacă alţii pot fi mai inteligenţi, dorinţa puternică a primilor de a reuşi rămâne factorul decisiv.

O altă caracteristică dezvăluie că accentul nu cade nici măcar pe educaţia superioară şi excelenţa universitară, ci pe perseverenţă în domeniul de interes. Nu toate geniile au avut un IQ extrem de ridicat şi nu toate geniile au avut doctoratul luat. Conform acestei analize, majoritatea geniilor au avut un nivel al educaţiei similar abandonului şcolar în etapele de învăţământ liceal.

Cercetătorii spun că cei mai creativi indivizi au fost cei care au primit un nivel moderat de educaţie, corespunzător aproximativ primelor zece clase. Mai puţină educaţie decât zece clase, sau mai multă, corespunde în grafic „unei eminenţe creative din ce în ce mai reduse”.

Nu mai apucă

Însă ce-i uneşte pe toţi oamenii geniali în domeniul lor este capacitatea extraordinară de muncă în respectivul domeniu. „Cele mai mari genii au fost oamenii care se scufundă complet în domeniul lor de interes, cei care îşi dedică întreaga viaţă, fără a ţine cont de familie sau de prieteni”, mai adaugă cercetătorii. O altă „condiţie” a geniului? Sacrificiul. Timpul este dedicat aproape în exclusivitate domeniului de interes, iar multe alte lucruri importante pentru alţi oameni sunt pur şi simplu ignorate. Tocmai de aceea oamenii geniali sunt de cele mai multe ori singuri, fără familie şi fără prieteni şi au în societate mai degrabă un comportament retras, timid. Ultima condiţie care defineşte un geniu este faptul că acesta munceşte exclusiv din pasiune şi nu pentru bani. Dar...Tot cercetătorii sunt de acord că, din păcate, de multe ori s-a întâmplat ca respectivul om de geniu să nu apuce să fie contemporan cu propriul său succes...

Ne puteți urmări și pe Google News