Evenimentul Zilei > International > Mai sunt italienii strămoşii noştri? Sau e doar o legendă. La şcoală, oră OBLIGATORIE de LIMBA ROMÂNĂ. Italia se REVOLTĂ
Mai sunt italienii strămoşii noştri? Sau e doar o legendă. La şcoală, oră OBLIGATORIE de LIMBA ROMÂNĂ. Italia se REVOLTĂ

Mai sunt italienii strămoşii noştri? Sau e doar o legendă. La şcoală, oră OBLIGATORIE de LIMBA ROMÂNĂ. Italia se REVOLTĂ

Institutul complet, Corrado Melone din Ladispoli, nimereşte în mijlocul unei furtuni. De ce? La acest institut vor fi cursuri obligatorii de limba română. Criticile din partea părinţilor pentru obligativitate, au inflamat reţelele sociale, comunitatea, chiar şi clasa politică italiană a reacţionat foarte dur la iniţiativa conducerii şcolii.

''Cine şi-a înscris proprii copii să frecventeze Corrado Melone, ştie foarte bine că şcoala noastră are ca scop fundamental acela de a genera pacea, fraternitatea şi iubirea, dar acestea pot lua naştere şi să evolueze doar dacă există cunoaştere reciprocă'', a evidenţiat directorul de studii, Riccardo Agresti.

Iar Casa Pound (Partid de inspiraţie neo-fascistă. Numele este luat de la poetul Ezra Pound) a pornit imediat la atac. ''Domnule director, dumneavoastră. conduceţi o şcoală publică, nu o asociaţie ideologică sau ceva din această categorie. Nu sunteţi dvs. cel care să direcţioneze politici sociale sau de pseudo-integrare. Şi apoi, fiţi atent: graţie politicilor scelerate contemporane, copiii noştri, în Ladispoli, limba română o aud toată ziua pe stradă, lăsaţi-i ca cel puţin la şcoală să studieze italiana!'', a comentat dur Francesco Rossetti, şef al Casa Pound Italia din Ladispoli.

Şcoala este frecventată de 1.230 de copii între 3 şi 10 ani. Toţi au ca materie obligatorie, un curs de ''Limba, cultura şi civilizaţia română'', O ORĂ pe săptămână. Şi mai este prevăzută încă o oră – facultativă – în orar extraşcolar. Proiectul este finanţat de Guvernul României şi obiectivul este o mai bună integrare şi înţelegere reciprocă  între italieni şi migranţii de origine română.

În acelaşi timp, mulţi părinţi nu apreciază iniţiativa. ''Ar face mai bine să studieze intensiv engleza şi să nu ocupe spaţiul de învăţătură în detrimentul unor materii mai importante. Imigranţii  sunt cei care trebuie să înveţe limba noastră, nu viceversa''.

În afara Casei Pound, iată că sare şi Lega Nord: ''Se vede că am înnebunit", titrează Il Tempo. "În loc să-i învăţăm pe imigranţi în şcolile noastre istoria, cultura şi legile ţării noastre, copiii noştri sunt obligaţi să înveţe limbile şi culturile acelora care sosesc pe pământul nostru''. declară în Camera deputaţilor, şeful grupului Lega Nord, Massimiliano Fedriga.