Evenimentul Zilei > Actualitate > Italienii despre ajutorul rusesc: Nefolositor și inutil!
Italienii despre ajutorul rusesc: Nefolositor și inutil!

Italienii despre ajutorul rusesc: Nefolositor și inutil!

În jur de 80% din livrările rusești de echipamente și materiale pentru combaterea infecției cu coronavirus sunt inutile sau prea puțin folositoare, susține ziarul La Stampa. Pe de altă parte, publicația atrage atenția asupra numărului mare de militari și ofițeri superiori ruși ajunși în Peninsulă, cu aceste transporturi speciale.

Rusia a trimis în Italia în principal echipamente de diagnosticare și dezinfectante, însă potirvit ziarului La Stampa, acestea ar fi inutile sau prea puțin folositoare. Jurnaliștii au comparat ajutorul primit din Rusia cu livrăzile făcute de chinezi, care au trimis aparate de respirație mecanică și măști medicale.

Publicația italiană citează surse care susțin că președintele rus, Vladimir Putin urmărește interese politice și diplomatice prin aceste ajutoare. De altfel, premierul Giuseppe Conte a confirmat că a primit ajutorul rusesc pentru a consolida relațiile cu Moscova.

La rândul lor, reprezentanții Rusiei susțin că și-au oferit sprijinul pentru Italia total dezinteresat, deși se bănuie că intenția este ca Italia să împiedice prelungirea sancțiunilor UE împotriva Kremlinului.

Pe de altă parte, La Stampa a atras atenția asupra numărului foarte mare de militari și ofițeri care au însoțit transporturile de ajutoare rusești în Italia. Publicația susține „temerile au crescut, atât în rândurile guvernului cât și în cele ale armatei”, după aceste sosiri masive de militari ruși.