Tentativa de a forma un Guvern PD-M5S este o mişcare politică inimaginabilă încă de la început. Era evident pentru toţi că cele două partide perdante la ultimele alegeri n-ar fi putut salva legislatura. După ce s-au rupt de Liga lui Salvini aceste partide ar fi făcut tot posibilul pentru a evita alegerile anticipate ştiind că vor pierde din nou. Deci, până la urmă guvernul se va naşte şi va fi posibil din punct de vedere constituţional. Dar problema e că politic nu e oportun dat fiind că e compus din două partide perdante care se unesc contra naturii.

Alianţa PD-M5S după alegerile parlamentare din 2018 nu era posibilă fiindcă atunci ar fi fost unirea dintre un partid câştigător, M5S şi un partid perdant, PD. Astfel s-au aliat două partide anti-sistem şi câştigătoare, M5S şi Liga lui Salvini care aveau programe diferite, cum au toate partidele de altfel. Acum este cu totul altfel. Astăzi avem de a face cu două partide cărora le e teamă să meargă la vot şi să ratifice propriul faliment.

Există dubii asupra rolului primului ministru Conte

Se spune că a avut succes la summitul G7 şi că a fost binecuvântat de Trump şi Macron. Pe primul ministru italian nu-l aleg însă Trump sau Macron, ci electorii italieni. Trebuie făcut un alt raţionament privind pe Conte şi M5S. Conte nu este al M5S. În realitate, partidul majorităţii relative nu va avea un reprezentant al său veritabil, în funcţia de prim-ministru. Într-un final tot la alegeri anticipate se va ajunge. Şi asta foarte curând, notează Il Panorama.