Coaliţia de dreapta în jurul partidului său Forza Italia (FI) şi al Ligii lui Salvini „există şi în ceea ce mă priveşte va exista mereu”, a susținut miercuri seară fostul şef al guvernului într-un interviu pentru Huffington Post Italia, estimând că guvernul de alianţă dintre Liga şi Mişcarea 5 Stele (M5S, populistă) nu va rezista, relatează AFP, notează Agrepres.

Matteo Salvini i-a făcut miercuri dimineaţă „o vizită de curtoazie” lui Silvio Berlusconi, însă după-amiază, furios din cauza opoziţiei FI asupra preşedinţiei Rai, el a criticat „alegerea Forza Italia (…) de a împiedica schimbarea”, scoțând în evidență faptul că partidul său creşte substanţial în sondaje, spre deosebire de formaţiunea lui Berlusconi, care este în cădere liberă.

„Este vorba despre o dialectică normală între aliaţi”, a dat asigurări magnatul media. „Liga are obiceiul de a utiliza un limbaj colorat, dar adevărata schimbare pe care ei şi noi o dorim nu este cea a M5S. Este o schimbare care prevede o implicare mai scăzută a statului, mai puţine impozite şi mai puţină birocraţie”, a spus el.

Berlusconi a refuzat să condamne provocările lui Salvini, acuzat de stânga că alimentează în ţară un sentiment xenofob.

„Şi între aliaţi pot exista divergenţe: limbajul lui Salvini nu este al meu şi conţinuturile noastre sunt foarte diferite. Dar nu împărtăşesc nici diabolizarea făcută în cazul lui: Salvini nu este un rasist, nici un duşman al democraţiei„, a dat el asigurări.

Din punctul de al bătrânului miliardar, coaliţia guvernului între Liga şi M5S „va dura puţin”. „Dacă Liga nu abandonează rapid un guvern a cărui politică economică este dictată de M5S, atunci alegătorii de dreapta vor abandona Liga”, a adăugat el.

Perioada decisivă ar urma să fie adoptarea, în toamnă, a bugetului pe 2019. Salvini a promis miercuri că va introduce în el primele elemente concrete ale unei „revoluţii fiscal”, precum scăderea drastică a unor impozite, în timp ce M5S ar urma să încerce să-şi îndeplinească principala sa promisiune de campanie: venitul pentru cetăţenie.

„Luna de miere de care se bucură toate noile guverne se va termina”, a prezis Berlusconi.

Silvio Berlusconi a blocat miercuri nominalizarea unui „suveranist” în fruntea Rai, Marcello Foa, prezentat de presă drept un apropiat al Ligii şi un apărător declarat al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Desemnarea ziaristului italo-elveţian de 55 de ani a fost validată marţi de consiliul de administraţie al Rai, dar a fost respinsă în cursul unui vot de miercuri dimineaţă în cadrul comisiei parlamentare abilitate, unde opoziţia aleşilor FI, partidul lui Berlusconi, a fost decisivă.