În ce țări europene vor putea călători italienii începând cu 3 iunie? Aceasta este întrebarea pe care milioane de italieni și-au pus-o în aceste săptămâni care intenționează să își rezerve vacanța de vară sau să facă călătorii de afaceri.

Situația este în continuă evoluție, iar regulile care sunt valabile astăzi nu sunt neapărat valabile şi peste câteva zile. Ca întotdeauna, totul va depinde de progresul de extindere a epidemiei din țara dar şi din străinătate, deoarece pe baza acestor date guvernele se introduc restricții, limite sau interdicții absolute.

Statele care nu vor să accepte curse aeriene din Italia

Până în prezent sunt 21 de state europene, printre care Elveţia,  Germania, Austria, Belgia, Polonia, România, Ungaria, Slovenia și Rusia, care încă nu acceptă curse aeriene dinspre Italia.

Ministrul de externe de la Roma, Luigi di Maio, a reacționat  extrem de dur la această situație și anunțat că de mâine va vizita câteva dintre aceste țări pentru a găsi soluții,  după cum relatează corespondenta Elena Postelnicu pentru Radio România Actualităţi.

În contextul în care de la 3 iunie, când sunt permise deplasările de la o regiune la alta la nivel național, Italia își deschide și granițele față de țările din spațiul Schengen și Marea Britanie, fără niciun fel de carantină impusă celor care vin din străinătate, 21 de state refuză să primească cetățenii italieni pe teritoriul lor.

Ministrul de externe, Luigi di Maio:  Italia nu va accepta să fie tratată ca o colonie de leproși

Deși până la 1 iulie nu intenționa să accepte zboruri dinspre peninsulă, Grecia a decis – după anunțul lui di Maio – ca totuși, de la 15 iunie, să se reia cursele de pe aeroporturile din Atena și Salonic cu cele din Italia, însă dacă avionul vine de pe unul dintre aeraporturile din zonele de risc înalt, cum sunt cele din regiunile Lombardia, Piemonte, Veneto și Emilia Romagna, pasagerii vor fi supuși unui test de diagnosticare a coronavirusului, fiind obligatorie autoizolarea pentru șapte zile în caz de negativitate și de 14 zile dacă pasagerul rezultă a fi infectat cu COVID-19

Italia este încă un focar epidemic

Decretul din 18 mai 2020 stabilește că până marți, 2 iunie, călătoriile în afara regiunii de reședință sunt strict interzise, fără a aduce atingere deplasărilor în interes de serviciu sau situațiilor de necesitate.

,,Cu toate acestea, începând cu 3 iunie, va fi posibil să vă deplasați (italienii) mai liber și în statele membre ale Uniunii Europene și în spațiul Schengen, chiar dacă există excepții. Guvernele  Elveției și Austriei, spre exemplu,  de fau decis că nu își vor redeschide granițele cu țara noastră începând cu 3 iunie, deoarece cred că Italia este încă un focar epidemic: din acest motiv, oricine dorește să călătorească în aceste două țări va fi obligat să prezinte un certificat medical care să ateste că nu suferă de coronavirus. În absența acestui certificat, este obligatoriu să fii supus unei izolări de 14 zile”, a mai spus Luigi di Maio, informeză fanpage.