Printre măsurile luate se numără acordarea unui număr mai mare de licenţe de taxi şi o mai mare flexibilitate pentru farmacişti de a acorda discounturi la anumite medicamente. Totuşi, sindicaliştii şoferilor de taxi critică dur aceste măsuri, susţinând că există deja un număr suficient de mare de taximetrişti, iar competitorii nu sunt bineveniţi.

Scopul declarat al guvernului condus de premierul Mario Monti este acela a elimina anumite restricţii şi a creşte competitivitatea, dar criticii susţin că micile afaceri vor avea de suferit. Potrivit premierului Monti, economia Italiei a evoluat foarte lent în ultimele decenii, iar competiţia sporită va însemna o mai mare transparenţă şi mai multe oportunităţi pentru tineri. Totodată, clasa oamenilor bogaţi sau a celor care vor doar să trăiască din rentă va avea mai puţine privilegii, iar cei care vor munci vor avea mai multe drepturi, a subliniat Monti.
Anterior, oficialii din Peninsulă au aprobat un plan care prevede investiţii de 5,5 miliarde euro în infrastructură. Vor fi construite noi linii de cale ferată în Sudul ţării, vor fi ridicate noi şcoli şi clădiri pentru anumite instituţii publice.