Evenimentul Zilei > International > Italia devine roșie, dispare singura zonă albă. Sardinia este din nou portocalie
Italia devine roșie, dispare singura zonă albă. Sardinia este din nou portocalie

Italia devine roșie, dispare singura zonă albă. Sardinia este din nou portocalie

Regiunea Campania rămâne zonă roșie, iar Molise este singura regiune care a lăsat roșul pentru portocaliu. Între timp, președintele Regiunii Puglia, Michele Emiliano, a declarat că „se gândește la ipoteza înăspririi măsurilor”.

De pe harta Italiei pandemiei, dominată de roșu, dispare singura pată albă: începând de luni, 22 martie, Sardinia devine portocalie, conform noii ordonanțe a ministrului sănătății, Roberto Speranza, în baza indicațiilor camerei de control. Regiunea Campania rămâne zonă roșie, iar Molise este singura regiune care a lăsat roșul pentru portocaliu. Între timp, președintele Regiunii Puglia, Michele Emiliano, a declarat că „se gândește la ipoteza înăspririi măsurilor”.

În această Italia de culoare închisă, incidența infecțiilor cu virusul SarsCoV2 crește semnificativ, în timp ce indicele de contagiune Rt rămâne stabil la 1,6, conform datelor monitorizării săptămânale a Institutului Superior al Sănătăţii (ISS) pentru perioada 12 și 18 martie. Cu toate acestea, datele zilnice ale Ministerului Sănătății înregistrează valori ridicate. Situația continuă să fie foarte gravă, se simt consecinţele circulației variantelor virusului, fapt care determină ISS să reafirme necesitatea menținerii „unor măsuri restrictive riguroase la nivel național”, reducerea „interacțiunilor fizice” și a „mobilității” și evitarea în general a oricărui tip de contact non necesar în afara casei.

Datele săptămânale monitorizate de ISS indică faptul că în perioada 12 -18 martie, incidența a crescut de la 225 la 264 de cazuri la 100.000 de locuitori, depășind astfel valoarea pragului de 250 de cazuri la 100.000 de locuitori, iar rata de ocupare în unitățile de terapie intensivă a crescut şi ea brusc, de la 31% la 36% la nivel național.

Vaccinuri și medicamente false contra Covid vândute pe internet.

O operațiune a carabinierilor Nas efectuată în colaborare cu Ministerul Sănătății a dus la blocarea a 14 site-uri situate pe servere străine ai căror manageri erau nedetectabili. Prin publicitate și oferte de vânzare, toate în limba italiană, erau oferite publicului diferite tipuri de medicamente, multe dintre acesta fiind legate și de urgența pandemică COVID-19. În „vitrina virtuală” a unuia dintre aceste site-uri, structurată într-un mod similar cu o platformă de comerț electronic, pe lângă promovarea diferitelor tipuri de bunuri produse și / sau distribuite de terți, erau prezentate spre vânzare, cu fotografii care reproduceau ambalajul primar sau ambalajul extern, 4 presupuse vaccinuri pentru COVID-19 care puteau fi cumpărate de către utilizatorii conectați de pe teritoriul național. Alte 8 site-uri prezentau un produs medicamentos de origine chineză, cu pretinse proprietăți terapeutice împotriva COVID-19, care, în urma avizului AIFA, nu avea autorizație de introducere pe piață.

Activitatea de monitorizare a vizat și alte medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală și vândute doar în farmacii de către un farmacist calificat, care erau publicate şi oferite spre vânzare online în mod ilicit, încălcându-se reglementările naționale stabilite prin decretul 219 din 2006. În detaliu, au fost blocate imediat un site care propunea un preparat pe bază de testosteron și alte 3 site-uri care ofereau un medicament antiviral utilizat împotriva hepatitei C.

Traducere: Rador