Evenimentul Zilei > International > Italia ar putea relua turismul pe 2 iunie. Cum se va putea călători în peninsulă
Italia ar putea relua turismul pe 2 iunie. Cum se va putea călători în peninsulă

Italia ar putea relua turismul pe 2 iunie. Cum se va putea călători în peninsulă

Italia ar putea relua turismul pe 2 iunie: Insulele minore vor fi libere de Covid și va fi nevoie de pașaport de vaccinare.

Insule mici covid-free şi în Italia, după modelul Greciei. Apelul primarilor din insulele mici pentru o vaccinare în masă datează deja de luna trecută. Cererea a fost acceptată de comisarul de urgență, Francesco Figliuolo care, după cum a raportat Il Messaggero, le-a trimis o scrisoare primarilor invitându-i să vaccineze locuitorii începând cu sfârșitul lunii aprilie și sa salveze astfel sezonul estival. Urmând exemplul insulelor Capri, Ischia și Procida, deja puse pe o bandă preferențială de Regiunea Campania, care va începe administrarea dozelor chiar începând din acest weekend.

Între timp, joi după-amiaza, Matteo Salvini a mers la Palatul Chigi pentru a-l întâlni pe premierul Mario Draghi și este probabil ca subiectele acestei întrevederi să fie redeschiderea și măsurile anti-Covid.

Ministrul turismului, Massimo Garavaglia, a confirmat în emisiunea Omnibus de pe canalul La7 profilaxia în masă a insulelor mai mici: „Grecia are multe insule și de aceea se mișcă în acea direcție, iar noi am putea face acest lucru. Vrem să creăm mecanisme care să simplifice circulaţia. Direcția mi se pare suficient de clară”.

Președinții regiunilor Sardinia și Sicilia – Christian Solinas și Nello Musumeci – cer şi ei „imunizarea completă” a insulelor mari: „Starea noastră de insularitate, care limitează punctele de acces la porturi și aeroporturi, simplifică controalele de sănătate – explică cei doi guvernatori-. Dacă procedăm rapid cu vaccinarea întregii populații, vom putea găzdui turiști în deplină siguranță prin deschiderea unor coridoare preferențiale reale către țări și regiuni care au finalizat deja imunizarea, sau folosind modelul de zboruri și nave ‘covid tested’, ceea ce garantează o atractivitate internațională enormă”.

După cum s-a menționat deja, la 2 martie, Francesco Forgione, primarul insulelor Egadi, i-a scris lui Figliuolo, cerând vaccinarea prioritară a locuitorilor insulelor mai mici. Urmând exemplul Greciei, care a făcut deja Kastellorizo – cunoscută ca fiind insula unde a fost filmat filmul Mediterraneo – zonă ​​Covid-free și a stabilit un plan de vaccinare pentru insulele mici, plan care va fi finalizat până la sfârșitul lunii.

 

Stabilirea unei date pentru deschidere este necesară

Garavaglia și-a concentrat atenția în mod deosebit asupra necesității unui timp adecvat pentru a planifica activități, afirmând de exemplu că „una este să deschizi o frizerie de azi pe mâine, alta este un hotel mare”. Practic, stabilirea unei date precise pentru redeschiderea în avans este necesară pentru a determina anumite activități economice să își planifice deschiderea. Dar, în același timp, trebuie stabilite și reguli pentru redeschidere, protocoale de siguranță.

„Avem experiența anului trecut și un plan de vaccinare care continuă”, a spus ministrul italian, făcând comparația cu ceea ce s-a întâmplat în 2020, când (nu existau încă vaccinuri disponibile împotriva Covid, dar cu curbe de contaminare aproape zero) a avut loc redeschiderea de vară.

„Guvernul lucrează, în special, la „green pass”, adică trei condiții: vaccinul, să fi avut COVID-19 și un test negativ. „La noi există deja în Sardinia. Este un model care prinde avânt, există deja zboruri care pleacă așa”, a comentat Garavaglia, adăugând că Grecia, caracterizată de prezența multor insule, acționează deja în această direcție. „Ideea este de a crea mecanisme care facilitează circulația”, a declarat Garavaglia.

„Italia pare să fie pe cale să adopte modelul insulelor Covid free. Regiunea Campania a început deja vaccinările la Capri, Ischia și Procida; iar comisarul pentru campania de vaccinare Francesco Paolo Figliuolo le-a scris primarilor din insulele minore să acționeze în aceeași direcție”, a concluzionat ministrul Turismului, Garavaglia.