Italia, amenințată de revenirea violențelor din anii 70. Cine ar putea profita de pe urma crizei

Italia, amenințată de revenirea violențelor din anii 70. Cine ar putea profita de pe urma crizei

Italia riscă să revină la genul de violenţe politice care au marcat ţara în anii 70, grupări ale crimei organizate putând încerca să profite de climatul de nesiguranţă provocată de criză. Avertismentul a fost lansat de preşedintele italian Giorgio Napolitano, în discursul rostit cu ocaiza împlinirii a 20 de ani de la asasinarea judecătorului antimafia Giovanni Falcone.

”Mafia, Cosa Nostra şi alte forme de crimă organizată rămân o problemă serioasă pentru societatea italiană şi astfel pentru democraţie”, a declarat Napolitano la penitenciarul Ucciardone din Palermo, (Sicilia), scena unui proces prezidat de Falcone în cadrul căruia sute de mafioţi au fost aduşi în faţa justiţiei, în anii 80. Napolitano a afirmat că grupări ale crimei organizate ar putea încerca să profite de climatul de nesiguranţă şi de nemulţumirea larg răspândite provocate de criza economică şi să determine o revenire la tulburările sângeroase înregistrate în ”anii de plumb”din deceniul 70. Avertismentul său vine după ce un atac cu bombă la un liceu din Brindisi  s-a soldat cu moartea unei tinere şi cel puţin cinci răniţi.

Giovanni Falcone şi soţia sa Francesca Morvillo au fost ucişi împreună cu trei gărzi de corp într-un atentat în Sicilia, la 23 mai 1992 O serie de recente scandaluri politice şi atacuri împotriva agenţiei de colectare a impozitelor au aruncat o umbră asupra autorităţii de care se bucură numeroase instituţii de stat din Italia. În acelaşi timp, rănirea unui înalt responsabil din industria nucleară, într-un atac revendicat de un grup anarhist, a alimentat temerile privind revenirea la violenţele politice semnate de Brigăzile Rroşii şi alte mişcări extremiste.

Premierul Mario Monti, care a participat şi el la festivităţile de comemorare a judecătorului Falcone, a remarcat că mafia a rămas înrădăcinată în Italia, deplasându-se din bazele sale originale din sud către zone mai prospere din nord dar şi din afara Italiei.

Ne puteți urmări și pe Google News