Evenimentul Zilei > International > Italia a decis: Îşi menţine prezenţa militară în Irak
Italia a decis: Îşi menţine prezenţa militară în Irak

Italia a decis: Îşi menţine prezenţa militară în Irak

Spre deosebire de alţii, Italia a decis să-şi menţină trupele în Irak. Roma are mai mult de 900 militari în Irak şi împrejurimi, dintre care 300 în Kuweit, dar şi alte câteva mii în toată lumea.

Ca urmare a votului de duminică din parlamentul irakian care a indicat guvernului să „oprească trupele străine”, ministrul Apărării al Italiei, Lorenzo Guerini, a anunţat aseară că a avut „o discuţie telefonică foarte clară” cu omologul său american Mark Esper.

Rezultatul? Italia îşi va menţine miile sale de soldaţi staţionaţi în Irak şi în regiune ca parte a coaliţiei internaţionale anti-islamică (EI), condusă de Statele Unite cu toate tensiunile în urma eliminării generalului iranian Soleimani.

Ştirea a fost foarte bine primită de Washington

A fost „un mesaj pozitiv” foarte bine primit de Washington. Mark Esper a elogiat ca „un mesaj puternic şi pozitiv decizia italiană de menţinere a prezenţei sale pe teren”. Lorenzo Guerini a caracterizat aceasta ca „moderaţie, dialog şi simţul responsabilităţii în gestionarea actualei situaţii complexe din Irak”.

Potrivit media italiene, care citează surse militare, câteva zeci de militari italieni au fost deplasaţi de către un centru operativ la ambasada americană de la Baghdad după ce au avut loc câteva tiruri cu mortiere. Un număr de 450 de militari italieni antrenează combataţi kurzi la Ebril, 90 la Kirkuk şi 50 la Baghdad. Ministrul italian a subliniat că va putea continua implicarea şi în coaliţia anti-Daesh, titrează 20 Minutes.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: