Ca urmare a votului de duminică din parlamentul irakian care a indicat guvernului să „oprească trupele străine”, ministrul Apărării al Italiei, Lorenzo Guerini, a anunţat aseară că a avut „o discuţie telefonică foarte clară” cu omologul său american Mark Esper.

Rezultatul? Italia îşi va menţine miile sale de soldaţi staţionaţi în Irak şi în regiune ca parte a coaliţiei internaţionale anti-islamică (EI), condusă de Statele Unite cu toate tensiunile în urma eliminării generalului iranian Soleimani.

Ştirea a fost foarte bine primită de Washington

A fost „un mesaj pozitiv” foarte bine primit de Washington. Mark Esper a elogiat ca „un mesaj puternic şi pozitiv decizia italiană de menţinere a prezenţei sale pe teren”. Lorenzo Guerini a caracterizat aceasta ca „moderaţie, dialog şi simţul responsabilităţii în gestionarea actualei situaţii complexe din Irak”.

Potrivit media italiene, care citează surse militare, câteva zeci de militari italieni au fost deplasaţi de către un centru operativ la ambasada americană de la Baghdad după ce au avut loc câteva tiruri cu mortiere. Un număr de 450 de militari italieni antrenează combataţi kurzi la Ebril, 90 la Kirkuk şi 50 la Baghdad. Ministrul italian a subliniat că va putea continua implicarea şi în coaliţia anti-Daesh, titrează 20 Minutes.

Te-ar putea interesa și: