Editura Evenimentul si Capital

Istorii recente. Raportul „Michel Rocard” asupra României (mai 1997)

Autor: | | 0 Comentarii | 822 Vizualizari

În urma vizitei la București din 24 – 26 ianuarie 1997, Michel Rocard, fost premier socialist al Franței, șef al Comisiei de Dezvoltare și Cooperare din Parlamentul European, a publicat în revista Esprit un Raport pe care îl putem intitula “Ce era România în ianuarie 1997 și ce aștepta Occidentul de la România după instalarea Administrației Constantinescu?”

Premisa Raportului era formulată astfel: “Odată cu alegerea lui Emil Constantinescu la Președinția Republicii române, procesul democratic ajunge, pentru prima dată de la 1989 și, totodată, de la Al Doilea Război Mondial, să se instaureze în România.

Este sfârșitul excepției românești: această țară era singura din Est unde vechii comuniști nu au părăsit niciodată puterea de la revoluțiile anului 1989.

Un nou destin, așadar, după patruzeci și cinci de ani de comunism și… șapte de tranziție neocomunistă”. Verdictul asupra regimului Iliescu nu venea de la vreun capitalist al Dreptei “imperialiste”, ci de la un prim-secretar al Partidului Socialist Francez. El exprima o realitate istorică negată de propaganda revoluționară de partid și de stat a regimului Iliescu, dar care este consemnată de Istoriografia română și străină cu o concluzie comună.

Recomandarea lui Rocard pentru liderii occidentali era ca aceștia să dea dovadă „de o mare simpatie pentru oamenii din fruntea noilor state democratice din Europa Centrală și Orientală, precum Emil Constantinescu și Victor Ciorbea, primul său ministru: sunt blestemați atunci când acționează; sunt blestemați atunci când nu fac nimic”.

Pe de altă parte, în plan intern, era esențial pentru România democratică să mențină coeziunea coaliției CDR – PD, în care Petre Roman a intrat cu “o imagine ambiguă” după implicarea în mineriada din iunie 1990, dar în care este prezent cu “o recuperare a unei părți a credibilității sale” ca urmare a înscrierii pe linia democratică. Sublinierea stabilității coaliției nu a fost doar franceză, ci și general vest-europeană. Rocard nu a remarcat o “obsesie monarhistă”, cum se vehicula prin țară, mișcarea de susținere a regelui Mihai fiind “cu totul marginală”, iar eventualitatea revenirii la Monarhie, “exclusă”.

Foarte interesantă pentru instantaneul istoric, dincolo de constatarea că problema etnică a fost calmată, este poziția înaltului funcționar al Parlamentului European despre cererile insistente ale României de intrare în UE și NATO.

Acestea întâmpină unele dificultăți. Pentru cetățeanul român de rând, dificultatea principală evocată în Raport apare ca surprinzătoare. Michel Rocard, consecvent proiecției sale istorice despre România din perspectiva înțelegerilor regionale franco – ruse/ sovietice/ruse, afirma că primirea României în NATO și UE trebuie să fie rezultatul unei negocieri prealabile cu Rusia (arrangement préalable avec la Rusie).

...(citește mai departe pe evenimentulistoric.evz.ro)

Atentie! Elevii romani primesc bani de la stat! Iata ce trebuie sa stie toti parintii!

Tag-uri:Stirile zilei

Alte articole din categoria: Evenimentul istoric

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI