Evenimentul Zilei > Actualitate > Istoria umilințelor trăite de Steaua în Europa
Istoria umilințelor trăite de Steaua în Europa

Istoria umilințelor trăite de Steaua în Europa

Steaua în Europa „Roș-albaștrii” au suferit, în meciul cu Manchester City (scor 0-5), cea mai drastică înfrângere de pe teren propriu. Niciun alt eșec nu se poate compara cu deazstrul din play-off-ul LC.

Steaua nu va uita prea curând dezastrul din meciul cu Manchester City. Vicecampioana Ligii I a fost depășită categoric de formația din Premier League, scor 0-5, și rușinea putea fi și mai mare, ținând cont că Sergio Aguero a ratat două lovituri de pedeapsă, iar portarul Florin Niță și-a salvat echipa de 5-6 ori, în situații limită.

Niciodată n-a mai fost învinsă Steaua, pe teren propriu, la o asemenea diferență de scor. Și dezechilibrul de forțe din teren a fost fără precedent. „Militarii” au mai pierdut acasă în fața unor adversari de renume, dar n-au arătat atât de rău ca în partida cu Manchester.

A căzut recordul negativ din 2012

Până la disputa cu City, recordul negativ înregistrat de Steaua, pe propriul teren, era cel stabilit în 2012. La acea vreme, formația era antrenată tot de Laurențiu Reghecampf și a cedat pe „Arena Națională”, în fața nemților de la VfB Stuttgart, scor 1-5. Singurul gol i-a aparținut lui Mihai Costea, în minutul 83. Un an mai târziu, în 2013, Steaua s-a calificat în grupele Ligii Campionilor, tot sub comanda lui „Reghe”. La București a ajuns și Chelsea Londra, iar echipa lui Jose Mourinho s-a impus cu scorul de 4-0. Așadar, umilințele suferite cu City, Stuttgart și Chelsea, cele mai mari din punctul de vedere al scorului, îl au ca atribut comun pe Laurențiu Reghecampf.


Steaua pierduse în 2012, pe „Arena Națională”, 1-5 cu VfB Stuttgart, în Liga Europa


Pe de o parte, tehnicianul are meritul că la disputa de marți a încercat să imagineze o partitură ofensivă, asumându-și riscurile. „Eu i-am zis să ne așezăm pe două linii, că nu putem să jucăm cu ăștia”, a spus Gigi Becali, la final.

Dezastruoasa „dublă” cu Montpellier

Steaua a mai bifat și alte înfrângeri pe teren propriu, la scoruri mai mici. În sezonul 1970-1971 al Cupei Cupelor, „militarii” au cedat cu 0-3, în fața olandezilor de la PSV Eindhoven (0-4 în retur). În aceeași competiție, în 1990- 1991, s-a consemnat un dezastru fără precedent, ținând cont de scorul general al dublei manșe. „Roș-albaștrii” au pierdut la Montpellier cu 0-5 și au cedat acasă cu 0-3. La francezi jucau Laurent Blanc și Carlos Valderrama. În 2006, la București a descins Real Madrid, pentru o partidă din grupele Ligii Campionilor. Ronaldo, Roberto Carlos, Raul sau Beckham s-au impus cu 4-1, iar golul de onoare, înscris de Vali Badea, a produs mare entuziasm în Ghencea.

Mari dezastre și în deplasări

Tot în propriul fief, Steaua a fost depășită de Olympique Lyon, scor 0-3, în 2006, în grupele Ligii Campionilor, și cu 3-5, tot de francezi, în 2008, în aceeași competiție. 0-3 le-au administrat steliștilor și norvegienii de la Rosenborg, anul trecut, în play-off-ul Ligii Europa. În deplasare, Steaua se rușinează de partida din 1989, 1-5 cu PSV (CCCE), de dezastrul din 1997, din preliminariile LC (0-5 cu PSG), de înfrângerea de la Madrid, (0-4 cu Atletico), în grupele LC, dar și de eșecul de la Atena (3-6 cu Panathinaikos, în 1998, în preliminariile LC).