Calul unui domnitor român a primit statutul de boier. Inspirația, din Roma antică

Poveștile cailor care au primit statut de boier și consul. Sursa foto: 10689620 © Viktoria Makarova | Dreamstime.com

Istoria României este plină de evenimente, unele dintre ele mai ciudate. De-a lungul timpului au fost mulți împărați și domnitori care au surprins prin deciziile luate sau prin comportament. Doi dintre ei s-au remarcat, rămânând în istorie și datorită titlului nobiliar pe care l-au dat cailor.

Istoria României este una bogată, plină de evenimente care au rămas în memoria colectivă. Unele dintre ele sunt prezentate în cărțile de istorie și sunt cunoscute de majoritatea românilor. Altele însă s-au pierdut odată cu timpul, dar rămân scrise în cărțile cronicarilor. Printre acestea fac parte și poveștile cailor cu statut de boier sau consul.

Istoria României. Nicolae Mavrogheni, marinarul care a ajuns domnitor

Nicolae Mavrogheni este un personaj mai puțin cunoscut din istoria României. El a fost numit domnitor al Țării Românești în primăvara anului 1786. Deși a avut o domnie scurtă, a fost intensă, fiind considerată cea mai controversată perioadă din secolul XVIII.

Înainte de a fi pus în fruntea Țării Românești, Mavrogheni a făcut parte din flota otomană. Nu făcea parte din elitele fanariote sau din familiile grecești influente. A fost numit domnitor datorită protecției înalte și promisiunilor de îmbogățire rapidă. În scurta sa domnie a avut numeroase confruntări cu boierii și o abordare neconvențională față de guvern.

Domnitorul Țării Românești a fost cu siguranță un personaj complex. Unii l-au privit cu admirație, lăudând acțiunile sale. A dezvoltat infrastructura și avea abilități militare. Alții în schimb l-au descris ca pe un tiran, denumindu-l Caligula al Țării Românești. A rămas în istoria României datorită faptelor sale din timpul domniei, dar și pentru excentricități.

Cum a rămas în istorie Nicolae Mavrogheni, domnitor al Țării Românești. Sursa foto: sighet-online.ro

Calul domnitorului avea statut de boier și o cameră specială

Nicolae Mavrogheni avea obiceiuri ciudate, dar care l-au făcut cunoscut la nivel mondial. Domnitorul Țării Românești a atras atenția marilor puteri europene și nu numai atunci când a decis să îi ofere calului său statutul de boier. Mai mult decât atât, pentru ca animalul să trăiască în condiții bune, a amenajat o cameră specială, care să se potrivească cu titlul.

Aceasta nu era singura excentricitate a domnitorului. Cronicarii au scris despre obiceiurile lui mai bizare. A rămas în istoria României nu doar ca fiind domnitorul cu un cal boier, ci și a faptului că îi plăceau plimbările cu trăsura trasă de cerbi auriți. Mavrogheni a fost o persoană controversată. Cu toate acestea, în lipsa unei biografii literare, a rămas o figură mai puțin cunoscută.

Domnitorul Țării Românești a avut o domnie scurtă, însă a rămas o figură remarcabilă. Povestea lui i-a șocat pe contemporanii săi și datorită sfârșitului tragic. Deși a făcut parte din flota otomană, Mavrogheni a fost ucis de turci. La patru ani după ce a fost numit domnitor a fost decapitat, după o tentativă de a scăpa de dominația otomană.

Istoria României. Caligula, inspirația domnitorului Mavrogheni?

Caligula, primul care a dat unui cal stat nobiliar. Sursa foto: vcoins.com.

Nicolae Mavrogheni a fost singurul domnitor din istoria României care i-a dat unui cal statul nobiliar. Cu toate acestea, multe persoane l-au comparat cu al treilea împărat al Romei, Caius Iulius Caesar, cunoscut drept Caligula. Acesta a domnit între anii 37 și 41 d. Hr. și era cunoscut pentru comportamentul său excentric.

Caligula a rămas faimos pentru comportamentul său bizar. Cronicarii vremii au scris despre el să și-a numit calul de curse consul. Mai mult decât atât, a organizat un mare bal la care a participat și animalul, în calitate de invitat de onoare. Din acest motiv mulți l-au comparat pe Nicolae Mavrogheni cu împăratul roman.

Caligula și domnitorul Țării Românești care a rămas în istoria României ca fiind un tiran au multe în comun. Împăratul a făcut numeroase abuzuri împotriva nobililor romani. Dacă toate acestea nu erau suficiente pentru a descrie comportamentul său excentric, pe listă putem pune și relațiile amoroasă cu sora sa Drusilla. Când aceasta a murit, Caligula a organizat funerarii spectaculoase pentru ea.

Împăratul roman și-a găsit sfârșit în anul 41 d. Hr. El a fost asasinat de către membri ai Gărzii Pretoriene și alți nobili romani. Printre motive se numărau și tirania sau comportamentul imprevizibil. După moartea sa, Senatul a încercat să șteargă amintirea lui Caligula, însă fără succes. El a rămas în istorie ca fiind unul dintre cei mai infami împărați romani, potrivit Wikipedia.