Istoria păcălelilor de 1 aprilie. Care este cea mai veche farsă din istorie

Sursă Dreamstime

Păcălelile de 1 aprilie sunt o tradiție veche în culturile americane și europene, dar puțini știu cum au apărut. Una dintre cele mai populare teorii are legătură cu schimbarea calendarelor în anii 1500. Potrivit acestei explicații, noul an fusese sărbătorit în mod tradițional la începutul primăverii. Când Franța a trecut la calendarul roman, anul nou a căzut în ianuarie. Cei care au fost lenți în adoptarea schimbării, au devenit cunoscuți drept „proștii de aprilie”.

Alți istorici au legat tradiția păcălelilor de festivalurile de primăvară din Europa antică, unde oamenii se îmbrăcau în costume pentru a se păcăli unii pe alții. Apoi, farsele au ajuns cunoscute în toată lumea.

Sursa foto Youtube

Cea mai veche păcăleală de 1 aprilie

Cea mai veche păcăleală a apărut în 1698, a spus Alex Boese, curatorul Muzeului Păcălelilor. „Oamenilor din Londra li s-a spus să meargă să vadă ceremonia anuală de spălare a leilor de la Turnul Londrei”, spune el. „Au apărut la Turnul Londrei, dar" - vai - "nu exista nicio ceremonie anuală de spălare a leilor”.

Farsa stradală a atât de bine încât oamenii au continuat să o facă an de an. „Până la mijlocul secolului al XIX-lea, farsorii au tipărit bilete false”, spune el. „Sute sau mii de oameni se prezentau”, doar pentru a-și da seama că au fost păcăliți.

Furt de comori

În 1905, ziarul german Berliner Tageblatt a relatat că hoții au făcut un tunel pe sub Trezoreria Federală a SUA și au furat tot argintul și aurul acesteia. Povestea a fost preluată rapid de ziare din întreaga Europă și din Statele Unite. Mulți oameni au crezut și s-au speriat, dar totul a fost o minciună.

O altă farsă cunoscută de 1 aprilie

„Nu am făcut niciodată nimic greșit și nu o voi mai face din nou”, a declarat fostul președinte Richard Nixon, anunțând că va candida la președinție în 1992. Dar bărbatul care vorbea nu era Nixon, iar segmentul de știri care a difuzat anunțul nu era real.

Reportajul postului National Public Radio despre candidatura lui Nixon la alegerile prezidențiale din 1992 este una dintre cele mai faimoase farse de Ziua Păcălelilor de aprilie. Oamenii nu numai că au crezut, dar s-au și enervat. „Cel mai urât vis al multor oameni era ca Nixon să candideze din nou”, spune Boese. „Ideea că ar candida din nou era absurdă, dar s-a jucat atât de mult pe temerile lor încât mii de oameni au crezut-o.”, potrivit nationalgeographic.