Istoria manuscriselor pierdute - de la Biblioteca din Alexandria la presupusa dramă istorică a lui Caragiale

Istoria manuscriselor pierdute - de la Biblioteca din Alexandria la presupusa dramă istorică a lui Caragiale

În perioada 17-23 noiembrie, scriitorul Bogdan Suceavă se va întîlni cu cititorii din Bucureşti şi Cluj cu prilejul apariţiei celui mai nou volum, Istoria lacunelor. Despre manuscrise pierdute, publicat recent la Editura Polirom, disponibil şi în format electronic.

Cît de tragică e pierderea definitivă a unui manuscris? Dar dacă autorul manuscrisului pierdut a scris alte opere de o valoare inestimabilă? De la Aristotel la Hemingway există o întreagă istorie a manuscriselor definitiv dispărute, despre care se crede că ar fi putut revoluţiona literatura, filosofia, matematica sau fizica. Fie că a fost vorba despre accidente tragice, precum mistuirea Bibliotecii din Alexandria, despre moartea autorului, cum s-a întîmplat cu I.L. Caragiale, care se pare că n-a mai reuşit să termine o presupusă dramă istorică, sau despre intervenţii exterioare, precum valiza de manuscrise pe care Gao Xingjian ar fi fost constrîns să o ardă, toate cărţile ce nu au mai ajuns la generaţiile următoare reprezintă lacune cu neputinţă de acoperit. Istoria lacunelor analizează cîteva dintre aceste pierderi şi impactul lor asupra cursului istoric al civilizaţiei, mereu pornind de la întrebarea „Ce ar fi fost dacă...?”.

 

Bogdan Suceavă s-a născut pe 27 septembrie 1969 la Curtea de Argeş. Studii în matematică la Universitatea din Bucureşti şi la Michigan State University. În prezent, profesor în Departamentul de Matematică de la California State University, Fullerton, SUA. Autor al volumelor de proză: Teama de amurg (1990); Sub semnul Orionului (1992); Imperiul generalilor tîrzii şi alte istorii (2002, 2003); Bunicul s-a întors la franceză, istorii (2003, 2008); Venea din timpul diez (2004, 2010, 2014); Miruna, o poveste (2007, 2008, 2017); Distanţe, demoni, aventuri (2007); Vincent nemuritorul (2008); Noaptea cînd cineva a murit pentru tine (2010); Memorii din biblioteca ideală (2013); Scrisori de la Polul Est (2015); Republica (2016). Distincţii literare: Premiul I Nemira, în 1993, pentru nuvela Imperiul generalilor tîrzii; Premiul CopyRo, în 2002, pentru volumul Imperiul generalilor tîrzii şi alte istorii; Premiul pentru Proză al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti pentru Miruna, o poveste. Premiul I al Reţelei literare pentru Noaptea cînd cineva a murit pentru tine. Lucrări de istoria matematicii publicate, între altele, în Historia Mathematica, Notices of the American Mathematical Society, Mathematical Intelligencer.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Program de evenimente

BUCUREŞTI

Vineri, 17 noiembrie, ora 18:00

Librăria Cărturești Verona, Cafenea

(str. Arthur Verona, 13-15, sector 1)

Invitate: Corina Sabău, Simona Antonescu

Joi, 23 noiembrie, ora 15:30

Conferință-lansare

Sala Senatului, Universitatea Româno-Americană

(Bld. Expoziţiei 1B)

Moderator: Șerban Georgescu

 

Joi, 23 noiembrie, ora 18:00

Lansare în cadrul Tîrgului Internațional de Carte Gaudeamus 2017

(standul Editurii Polirom)

Invitați: Carmen Mușat, Paul Cernat

Moderator: George Onofrei

CLUJ

Luni, 20 noiembrie 2017, ora 16:00

Întîlnire cu studenții și profesorii

Facultăţii de Litere, Universitatea „Babeş-Bolyai”

Moderatori: Mihaela Ursa, Alex Goldiș

 

Luni, 20 noiembrie 2017, ora 18:30

Librăria Book Corner

(Bdul Eroilor, nr. 15)

Invitați: Júlia Vallasek, Petér Demény, Doru Pop

Moderator: Valentin Derevlean