Istoria gadgeturilor şi a CES în jumătate de secol de existenţă

Istoria gadgeturilor şi a CES în jumătate de secol de existenţă

Deşi a ajuns un eveniment de referinţă în lumea gadgeturilor fiind cel mai mare târg de electronice pe plan mondial, Consumer Electronics Show nu a fost tot timpul aşa, potrivit CNN (cnnmoney.com)

Evenimentul ascunde în spatele celor 44 de ani, o istorie cu eşecuri şi succese. Prima apariţie "în ochii lumii" a avut loc în 1967 la New York. De atunci până în 1998 avea loc de două ori pe ani şi s-a ţinut în mai multe oraşe ale SUA.

În anii 70, acesta era tot un târg dar foarte puţin mediatizat. În prima sa decadă, "gadgetul" care a predominat a fost "video-ul" (VCR). Deşi acest aparat era pe piaţă încă de la mijlocul anilor 50, era folosit mai mult în televiziune şi costa în jur de 50.000 dolari, mai titrează sursa sus citată.

Pe aceeaşi linie, VHS-ul a fost vedetă până în anii 90, când, în 1996 DVD-ul i-a luat locul locul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ceasul electronic, marca tocilarilor În 1976, deşi acum pare o banalitate, a apărut ceasul digital care a mai revitalizat un pic piaţa IT. Adus în piaţă de Texas Insstruments, acesta se vindea cu 19.95 dolari şi a devenit un simbol de generaţie. A fost un succes atât de mare încât preţul ceasului a scăzut la 9.95 dolari în mai puţin de un an.

În 1979 piaţa celor de la Texas Instruments a căzut, după ce asiaticii dau prima lovitură aducând un ceas şi mai ieftin în 1978.

The Pippin de la Apple

Deşi acum este un mamut IT, în anii 90 Apple se chinuia să nu de-a faliment. Aşa că lansează în 1996, "The Pippin" un calculator care putea fi folosit şi pentru jocuri. Jocul a fost făcut în colaborare cu compania de jucării japoneză Bandai.

Preţul gadgetului era 600 de dolari, dublu faţă de cel al concurenţei de la Nintendo sau Sega. În PC World, The Pippin a fost numit unul dintre cele mai proaste gadgeturi ale tuturor timpurilor. Într-un top de 25 de electronice fiind pe locul 22.

Începe era XBox

În 2001 Bill Gates lansează XBox-ul. Aşteptat de lumea IT-ului acesta a luat ochii fabnilor prin designul desăvârşit. Avea o capacitate de stocare de 8GB.

La acea lansare alături de Bill Gates a fost pe scenă şi starul de wresling "The Rock" pentru a face publicitate jocului "Raw is War". Câteva luni mai târziu jocul a fost lansat pe piaţă şi s-a vândut la început pe baza unor liste de aşteptare.

Succesul a fost atât de mare încât, Microsoft lansează în 2005 consola Xbox 360.

"Raza Albastră"

În 2003 este lansat Blu Ray-ul, la acea vreme fiind considerat David care va doborî Goliath-ul DVD HD.

În 2010, tablet PC-urile încep să ajungă în piaţa.