La o ediţie marcată de anularea zborurilor şi, în consecinţă, de absenţa unora dintre invitaţi, câştigătorul trofeului NexT a fost, ironic, un scurtmetraj despre zecile de anonimi din istoria zborului.
Cel mai bun scurtmetraj NexT a venit anul acesta din Ungaria. „Istoria aviaţiei”, în regia lui Balint Kenyeres, a primit sâmbătă seara, la Cinema Scala, în aplau zele a peste 800 de spectatori, Trofeul Festivalului Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj.
Ironia face ca filmul să fi primit acest trofeu la o ediţie marcată de anularea a mii de curse aeriene în întreaga lume şi de lipsa unora dintre invitaţi, din această cauză. Unul dintre ei este scriitorul britanic Clifford Thurlow, care nu a putut ajunge, vineri, la lansarea cărţii sale, „Totul despre scurtmetraj” (IBU Publishing).
O poveste de podium
„Istoria aviaţiei” e o tragicomedie despre zecile de anonimi pe lângă care a trecut istoria. O fetiţă dispare de sub ochii mamei sale - o contesă cu aere de tragediană - şi fuge pe faleză. Este 1905, în Normandia.
Reacţia isterică a mamei îi pune pe toţi pe căutat, guvernantă, bunici, mătuşi, oaspeţi. În tot acest timp, fetiţa e probabil unica martoră a unui eveniment extraordinar: un aparat de zbor îşi face avânt de pe o faleză înaltă şi zboară pentru câteva minute înainte de a plonja, sec, în mare.
Recuperată de rudele care o sărută cu foc, fetiţa face o poză cu întreaga familie, care ţine să imortalizeze frumosul moment. Marea este liniştită. Trofeul valorează 4.000 de euro, oferiţi de Institutul Cultural Român, şi 1.500 de euro care constau în peliculă şi servicii de procesare.
„Şifonierul”, cel mai popular
Tot în Ungaria a ajuns şi premiul pentru regie „Cristian Nemescu”, oferit în memoria cineastului dispărut în 2006, în urma unui accident de maşină. În scurtmetrajul „Cu puţină răbdare”, regizat de Laszlo Nemes, o funcţionară primeşte un dar pe care îl priveşte în răstimpuri. Afară e război şi cineva o aşteaptă.
Cea mai bună coloană sonoră (premiu oferit în memoria sound-designerului Andrei Toncu, dispărut în acelaşi accident), în opinia juriului, a avuto filmul lui Mariano Salvador, „Geamandura”. Personajul este un bărbat care înoată îndepărtându- se periculos de mult de ţărm.
Voturile publicului s-au dus pentru Jamie Travis, cu thril lerul său, „The Armoire”/„Şifonierul”. La ediţiile trecute, canadianul, considerat unul dintre cei mai originali tineri regizori ai momentului, a câştigat două trofee cu „The Patterns Trilogy” şi „The Saddest Boy in the World”.
În „Şifonierul”, un băiat este dat dispărut după ce s-a jucat, împreună cu prietenul său Aaron, în vârstă de 11 ani, de-a v-aţi ascunselea. În urma unei şedinţe de hipnoză, Aaron îşi aminteşte ce s-a întâmplat. Menţiunea specială a juriului i-a revenit lui Romain Delange, pentru filmul „În altă lume”/„L’autre monde”.
Lele şi „Muzica în sânge”
Mica vedetă a serii de sâmbătă, la Cinema Scala, a fost Robert Drumuş, alias Lele, un cântăreţ de manele în vârstă de 11 ani şi protagonistul filmului „Muzica în sânge”, regizat de Alexandru Mavrodineanu.
„Sunt foarte bucuros pentru că domnul regizor a avut foarte mare încredere în mine. Vreau să-i mulţumesc şi domnului Dan Bursuc, pentru că a fost alături de mine şi pentru că m-a pus într-o lumină foarte bună”, a spus Lele pe scenă, la înmânarea trofeului pentru Cel mai bun film românesc.
În acest scurtmetraj, Lele joacă rolul unui băieţel care merge la o audiţie la Dan Bursuc (în propriul rol) împreună cu tatăl său (Andi Vasluianu). „Am lucrat mult la filmul ăsta, şi eu, personal, ţin foarte mult la el”, a adăugat şi Alexandru Mavrodineanu. Scurtmetrajul a fost selecţionat anul acesta şi în competiţia Festivalului de la Clermont-Ferrand.
În competiţia NexT, la cea de-a patra ediţie, au intrat 26 de filme din 19 ţări, selecţionate de criticul de film Andrei Gorzo.