Isteria jocului sinucigaş se întinde. DIICOT Braşov cercetează două cazuri ale jocului „Balena Albastră”

Isteria jocului sinucigaş se întinde. DIICOT Braşov cercetează două cazuri ale jocului „Balena Albastră”

În urmă cu două zile, procurorii din Sibiu au anunţat că au declinat către DIICOT Brașov dosarul fetei de 14 ani, care se pare că s-a sinucis după ce a jucat „Balena Albastră”. Surse din DIICOT ne-au declarat că unul dintre motive este acela că la Braşov se mai cercetează un posibil caz de tânăr implicat în sinistrul joc

Balena Albastră” continuă să pună pe jar autorităţile, după ce procurorii din Sibiu au anunţat că Denisa Voilean, adolescenta de 14 ani care a murit în urmă cu trei săptămâni după ce a căzut de pe un bloc, s-ar fi sinucis la indicaţiile unui mentor al sinistrului joc. Ciudat este că deşi dosarul a fost anchetat de către procurorii din Sibiu, el a fost declinat către DIICOT Braşov, chiar dacă există o astfel de structură teritorială şi în oraşul de la malurile Cibinului. Care este explicaţia pentru această declinare? Surse din cadrul DIICOT ne-au declarat, ieri, că dosarul a ajuns la Braşov pentru că în judeţ se cerceta deja cazul unui adolescent prins în jocul „Balena Albastră”.

DIICOT Braşov, pe urmele unui nou caz „Balena Albastră”

În acest judeţ s-a speculat în ultima vreme că tânărul de 17 ani, care s-a sinucis la începutul lunii martie în Codlea, ar fi fost înscris în grupurile online ale jocului. Numai că cei de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov ne-au declarat că dosarul tânărului se află în continuare în lucru la ei, nefiind declinat către DIICOT. Ba mai mult, poliţiştii au cercetat şi telefonul adolescentului şi nu au găsit indicii care să conducă către „ Balena Albastră” în cazul acestei sinucideri. Cazul pe care îl cercetează procurorii acum este posibil să fie al unei tinere de 19 ani din Codlea care la jumătatea lunii martie a anunţat că a primit indicaţii pe telefonul mobil de la un curator al „Balenei Albastre”. Tânăra, care este instituţionalizată la un centru al DGASPC Braşov, a susţinut că a intrat în joc din curiozitate şi a primit un cod de acces, urmat de o hartă cu locaţia ei şi o îndrumare spre o anumită stradă din Codlea, unde s-ar fi putut sinucide în siguranţă. În acel moment, tânăra s-a speriat şi a anunţat autorităţile. Reprezentanţii DIICOT ne-au spus că încă nu pot da detalii din acest dosar, care se află în lucru.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cine este mentorul care a împins-o la sinucidere pe adolescentă?

Un alt aspect ciudat din comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu este acela că se vorbeşte de un mentor al jocului care ar fi împins-o pe copilă la sinucidere. Mentor despre care nu se spune dacă a fost identificat sau dacă este din ţară sau din afară. Surse din DIICOT ne-au spus că acesta poate fi un alt motiv al mutării dosarului de la Sibiu la DIICOT Braşov: ca mentorul să fi fost identificat în acest judeţ şi tocmai de aceea să se ocupe de el procurorii de aici. E doar o supoziție, care ar face ca lucrurile să devină foarte grave. Până acum, unul dintre motivele care au oprit răspândirea în România a celebrelor grupe ale morţii a fost faptul că exista o barieră lingvistică, „Balena Albastră” jucându- se în grupuri din spaţiul exsovietic, în general în limba rusă. Numai că apariţia a cel puţin unui curator vorbitor de română face ca această barieră să dispară.

Un copil din Focşani şi-a scrijelit cu o lamă pe picior F57, unul dintre simbolurile jocului

„Balena Albastră” pare a avea adepţi şi la Focşani. Un copil, elev în clasa a cincea la o şcoală din oraş, a fost descoperit după ce şi-a scrijelit pe un picior, cu o lamă, litera F şi numărul 57, semn că ar fi putut să acceseze temutul joc. Copilul a fost observat de colegii de clasă, care au anunţat profesorii, aceştia, la rândul lor, chemând Poliţia, dar şi pe părinţii minorului. Oamenii legii au luat în lucru cazul, pentru a vedea clar dacă minorul a fost constrâns să se automutileze.

Şase adolescenţi din Botoşani, descoperiţi din întâmplare că joacă „Balena Albastră”

Tot ieri au fost descoperite noi victime ale sinistrului joc în judeţul Botoşani. Primarul comunei Hilişeu- Horia, judeţul Botoşani, a sesizat Poliţia după ce şase elevi ai unei şcoli din localitate au fost depistaţi cu răni pe braţe şi au recunoscut că joacă „Balena Albastră”. Edilul a sesizat mai întâi şcoala, unde reacţia a fost: „Aşa, şi?”. Cei şase elevi, cu vârste cuprinse între 13 şi 14 ani, au fost descoperiţi de către o echipă a Direcţiei de Sănătate Publică, care vizita oameni la domiciliu pentru asigurarea unor servicii medicale. “Au ajuns până la stadiul în care erau zgâriaţi pe mâini şi tatuaţi. Nu am ştiut nici eu ce înseamnă până acum şi am cerut detalii de la un tânăr din Primărie. Nu ştiam de Balena Albastră”, a declarat Ion Butnaru (foto), primarul comunei, pentru Mediafax. Inspectoratul Judeţean de Poliţie Botoşani a început o anchetă în acest caz. La DIICOT Botoșani este deja anchetat cazul unui elev, în vârstă de 13 ani, care a recunoscut că este implicat în teribilul joc.

Sute de victime ale jocului, doar un curator arestat

„Balena Albastră” este un joc online lansat în Rusia, din cauza căruia peste 130 de adolescenţi s-ar fi sinucis. Jocul le-ar impune, prin intermediul unor curatori, celor care îl practică, să îndeplinească mai multe provocări, care ar putea ajunge până la a-şi lua viaţa. În acest moment există un singur curator al sinistrului joc arestat în Rusia, Philipp Budeikin (foto), iniţiatorul „Balenei Albastre”. La Chişinău, spre exemplu, autorităţile au anunţat în urmă cu două săptâmâni că au identificat patru astfel de curatori, după ce aproape 300 de adolescenţi au fost identificaţi ca făcând parte din aceste grupuri ale morţii. Totuşi, ieri, reprezentanţii biroului de presă al Inspectoratului General de Poliţie al Republicii Moldova ne-au declarat că niciun astfel de curator nu a fost arestat până acum.